Ország-világ

2013.08.01. 09:47

Szerbia tanácsadónak szerződtetné az üzletszerű kéjelgéssel vádolt Strauss-Kahnt

Szerbia gazdasági tanácsadónak szerződtetné Dominique Srauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját.

Szerbia gazdasági tanácsadónak szerződtetné Dominique Srauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját, akit Franciaországban üzletszerű kéjelgéssel vádolnak.

A szerződtetés tervét Aleksandar Vucic, a szerb kormány elnökhelyettese jelentette be szerda késő esti televíziós nyilatkozatában. A miniszterelnök-helyettes a B92 televízióban elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot a korábbi IMF-vezérrel az együttműködésről.

Vucic közölte, hogy Dominique Strauss-Kahn segíthetné Szerbiát a költségvetési, illetve más gazdasági problémák megoldásában, és úgy vélte, hogy a Strauss-Kahn ellen felhozott szexvádak nem ásták alá szakértői tekintélyét.

Erre utal, hogy a volt vezérigazgató felettébb "kapós" a térségben. Az orosz Rosznyefty olajipari óriás tulajdonában lévő moszkvai Regional Development Bank a közelmúltban jelentette be, hogy Strauss-Kahn a bank felügyelőbizottságának tagja lesz.

Párizsban a múlt hónap második felében jelentették be, hogy a valutaalap volt vezérigazgatójának mégis bíróság elé kell állnia egy prostitúciós hálózat ügyében indított eljárásban, mégpedig csoportosan elkövetett üzletszerű kéjelgés vádjával.

A volt IMF-vezért azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan gyanúsítják, amelyeken saját bevallása szerint is részt vett. Strauss-Kahn viszont azt állítja: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

A 64 éves közgazdász-politikust 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg egy New York-i szálloda alkalmazottja. Az amerikai hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában