Ország-világ

2013.10.02. 13:44

Göncz Kinga: alapvető jogokat sért a hajléktalanság büntetése

Göncz Kinga közleménye szerint az ügyben az EU sem maradhat tétlen, amikor egyik tagállamában emberek tízezreit törvény útján kirekesztik alapvető jogaik gyakorlásából csak azért, mert nincs fedél a fejük fölött, és "rontják a városképet".

MTI

Alapvető jogokat sért a hajléktalanság büntetése, a kormány parlamenti többsége pedig semmibe veszi az emberi méltóság védelmét Göncz Kinga szocialista EP-képviselő szerdai közleménye szerint.

"Elfogadhatatlan, az alapvető emberi jogokba ütközik és a minimális emberiességet is nélkülözi a hajléktalanság büntetése" - bírálta Göncz Kinga a szabálysértési törvény szeptember 30-án elfogadott módosítását. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróságon és a Velencei Bizottságon kívül számos más nemzetközi és hazai szervezet is felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy jogsértő a hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítása.

"A frissen elfogadott törvény jól illeszkedik azoknak a kormányzati döntéseknek a sorába, amelyek a szegények, a társadalom peremére szorultak megbélyegzését szolgálják" - vélte a szocialista EP-képviselő, aki szerint például a tömeges közmunka sem a megélhetést, sem a szegénységből való kiemelkedést nem biztosítja, a segélyek csökkentése és megvonása, a tankötelezettség és a büntethetőség korhatárának a leszállítása, a hajléktalanok hatósági üldözése azokat a csoportokat bünteti, amelyek egyébként is a társadalom kirekesztettjei.

"A magyar kormány parlamenti többsége semmibe vette az emberi jogok, az emberi méltóság védelmének több nemzetközi dokumentumba is foglalt követelményét, amikor a hazai és a határon túli tiltakozások dacára alaptörvénybe, majd törvénybe iktatta a hajléktalanság büntethetőségét" - áll a politikus szerdai közleményében.

Göncz Kinga közleménye szerint az ügyben az EU sem maradhat tétlen, amikor egyik tagállamában emberek tízezreit törvény útján kirekesztik alapvető jogaik gyakorlásából csak azért, mert nincs fedél a fejük fölött, és "rontják a városképet".

Göncz Kinga azzal zárja közleményét, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogy ezt tegye világossá "az európai értékeket folyamatosan semmibe vevő" magyar kormány számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában