Ország-világ

2013.12.13. 16:11

Bocsánatot kért a dél-afrikai kormány a jeltolmács miatt

Maga a tolmács, Thamsanqa Jantjie azt állította, hogy skizofrén rohama volt, és hallucinációja támadt, miközben jeltolmácsolnia kellett volna.

MTI

Bocsánatot kért a Dél-afrikai Köztársaság kormánya pénteken a Nelson Mandela állami búcsúztatásán érthetetlenül mutogató jeltolmács miatt.

"Őszintén bocsánatot kérünk a siketektől és minden más dél-afrikaitól, aki megbántva érezhette magát" - jelentette ki Paul Mashatile kulturális miniszter. Bejelentette: várhatóan már a jövő hét elején törvényt fogadnak el a jeltolmács szakma szabályozásáról, hogy "soha ne fordulhasson elő újra hasonló incidens".

A dél-afrikai siketek szövetsége előzőleg felháborodásának adott hangot amiatt, hogy - mint mondták - értelmetlenül, össze-vissza mutogatott az a férfi, aki Nelson Mandela búcsúztatásán jeltolmácsként szerepelt a világ vezetői mellett a színpadon és a televíziós közvetítéseken.

Maga a tolmács, Thamsanqa Jantjie azt állította, hogy skizofrén rohama volt, és hallucinációja támadt, miközben jeltolmácsolnia kellett volna, s ezért kezdett összevissza mutogatni. "Semmit sem tehettem. Próbáltam kontrollálni magam, hogy ne látsszon, mi történik velem. Nagyon sajnálom, ilyen az állapotom" - nyilatkozott a férfi. Hozzátette, hogy gyógyszereket szed skizofrénia ellen, és nem érti, mi váltotta ki a rohamot.

Az érdekvédelmi szervezet szerint nem ez volt az első eset, hogy panaszt kellett tenniük a férfi miatt. A jeltolmács máskor is feltűnt már hivatalos rendezvényeken, és egyszer már panaszt tettek miatta a minisztériumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában