Ország-világ

2013.12.10. 10:06

Mandela emléke előtt tisztelgett a világ - Semjén Zsolt is lerótta kegyeletét

Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó Union Buildings épületében ravatalozták fel.

MTI

Számos külföldi vezető rótta le kegyeletét Pretoriában - ÖSSZEFOGLALÓ

Számos külföldi vezető, neves személyiség, híresség rótta le kegyeletét Nelson Mandelának, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének zászlóval borított koporsója előtt szerdán Pretoriában.

Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó Union Buildings épületében ravatalozták fel. Mintegy húsz évvel ezelőtti beiktatásakor ott mondta azt, hogy "egy hosszú ideig tartó emberi katasztrófa tapasztalatából tanulva olyan társadalomnak kell születnie (Dél-Afrikában), amelyre az egész emberiség büszke lesz".

A dél-afrikai nemzeti lobogóval lefedett koporsót szállító gyászmenet a pretoriai katonai kórházból érkezett a kormányzat központjába. Sokan már órákkal a menet elhaladása előtt az utcán várakoztak, hogy tisztelegjenek az elhunyt politikus előtt, aki már életében a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. Egyesek énekelve búcsúztatták az elhunytat, mások a Mandela iránti szeretetet kifejező plakátokat emeltek a magasba.

Gyászolók Nelson Mandela ravatalánál. Fotó: MTI (galéria)


A gyászszertartás miatt Pretoriában a reggeli óráktól áll a közúti forgalom, és a boltok sem nyitottak ki azokban az utcákban, ahol elhaladt gyászmenet. Azóta a világ minden részéről járulnak emberek a koporsójához, amelyet egy fából ácsolt, virágokkal borított emelvényen helyeztek el. Köréje a dél-afrikai haditengerészet négytagú, fehérbe öltözött díszőrséget állított.

Az emberek két sorban mehetnek az emelvényhez. Egyesek keresztet vetettek, mások imádkoztak, ismét mások a koporsó tetejét alkotó üveglapon keresztül vetettek egy utolsó pillantást a néhai vezetőre.

Robert Mugabe zimbabwei elnök, Jacob Zuma dél-afrikai államfő már búcsút vett Mandelától, akárcsak Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai államfő, az ország utolsó, Mandela előtti fehér elnöke, s többek között olyan hírességek is, mint Bono, az ír U2 rockegyüttes frontembere és Naomi Campbell modell.

Magyarország képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rótta le kegyeletét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A kormányfő helyettese részt vett azon a találkozón, amelyen jelen voltak a gyászszertartáson Pretoriában tartózkodó uralkodók, állam- és kormányfők, magas rangú delegációvezetők, valamint meghatározó dél-afrikai politikai, társadalmi személyiségek - tette hozzá.

Semjén Zsolt beszélgetést folytatott többek között Nkosazana Dlamini-Zuma asszonnyal, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével, valamint a Nobel-békedíjat Mandela elnökkel együtt elnyerő Frederik Willem de Klerk volt államfővel.

A külföldiek és az ország lakosai három napon keresztül róhatják le kegyeletüket. Mandela koporsóját szombaton szállítják el repülőgéppel Pretoriából az onnan körülbelül 1400 kilométerrel délre fekvő Qunuba, abba a faluba, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt. Temetése vasárnap lesz.

A Dél-afrikai Köztársaság sajtója a Nelson Mandela búcsúszertartásán kifütyült Jacob Zuma elnök "megaláztatásáról" írt szerdán.

Gyászolók Nelson Mandela ravatalánál. Fotó: MTI (galéria)


A Sowetan című napilap szerint nem volt helyénvaló dolog, hogy az elégedetlenek a gyászszertartáson adtak ily módon hangot a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatos véleményüknek. "Kifütyülni egy hivatalban lévő elnököt, számos állami vezető házigazdáját egy ilyen alkalomkor, inzultus volt Mandela ellen" - írta a lap.

A sajtó nem zárta ki, hogy a pfujolás legalább részben egy kevéssé reprezentatív, kisebbségi véleményt képviselő csoport akciója volt, ugyanakkor megjegyezték, hogy Zuma csak azt kapta, amit megérdemelt, ugyanis hivatalos beiktatásakor, októberben hagyta, hogy az ANC támogatói lehurrogják az ellenzék vezetőjét, Helen Zillét.

Az elnököt bírálói gyakran vádolják korrupcióval, valamint azzal, hogy letért a Mandela által kijelölt, az etnikai csoportok közti megbékélést és demokráciát hirdető útról.

Jacob Zuma elnök kifütyüléséről cikkezett a helyi sajtó

A Nelson Mandela temetésén kifütyült Jacob Zuma elnök "megaláztatásáról" írt szerdán a Dél-afrikai Köztársaság sajtója.

A Sowetan című napilap szerint nem volt helyénvaló dolog, hogy az elégedetlenek a gyászszertartáson adtak ily módon hangot a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatos véleményüknek. "Kifütyülni egy hivatalban lévő elnököt, számos állami vezető házigazdáját egy ilyen alkalomkor, inzultus volt Mandela ellen" - írta a lap.

Előző nap, Mandela állami búcsúztatásán a sowetói Soccer City stadionban a tömeg több alkalommal kifütyülte Zumát. Az elnököt bírálói gyakran vádolják korrupcióval, valamint azzal, hogy letért a Mandela által kijelölt, az etnikai csoportok közti megbékélést és demokráciát hirdető útról.

A The Star című lap arról számolt be, hogyan ment oda az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt egyik illetékese a ceremónia alatt a lelátók elé és próbálta csitítani a jelenlévőket Zuma beszéde alatt. A lapnak nyilatkozó politológus, Somadoda Fikeni szerint Mandela halála ráirányítja a figyelmet arra, milyen sok embernek hiányzik mindaz a jó, amit Mandela jelentett.

Fotó: MTI/AP/Ben Curtis

A Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök koporsóját szállító konvoj a pretoriai katonai kórházból a kormány központját és az elnöki hivatalt magába foglaló Unió épületekhez indul:
Fotó: MTI/AP/Ben Curtis

A Zumával szemben tanúsított ellenségesség éles ellentétben áll azzal a szívélyességgel, amellyel elődjét, Thabo Mbekit, Barack Obama amerikai elnököt, Robert Mugabe zimbabwei elnököt, sőt még az apartheidrendszer utolsó, fehér miniszterelnökét, Frederik Willem de Klerket is fogadták a stadionban - emelte ki a Business Day.

A sajtó nem zárta ki, hogy a fújolás legalább részben egy kevéssé reprezentatív, kisebbségi véleményt képviselő csoport akciója volt, ugyanakkor megjegyezték, hogy Zuma csak azt kapta, amit megérdemelt, ugyanis hivatalos beiktatásakor, októberben hagyta, hogy az ANC támogatói lehurrogják az ellenzék vezetőjét, Helen Zillét.

Gyászolók Nelson Mandela ravatalánál. Fotó: MTI (galéria)


Semjén Zsolt lerótta kegyeletét Mandela ravatalánál

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarország képviseletében szerdán lerótta kegyeletét Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök ravatalánál - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A kormányfő helyettese részt vett azon a találkozón, amelyen jelen voltak a gyászszertartáson Pretoriában tartózkodó uralkodók, állam- és kormányfők, magas rangú delegációvezetők, valamint meghatározó dél-afrikai politikai, társadalmi személyiségek - tette hozzá.

Semjén Zsolt beszélgetést folytatott többek között Nkosazana Dlamini-Zuma asszonnyal, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével, valamint a Mandela elnökkel együtt béke Nobel-díjas Frederik Willem de Klerk volt államfővel.

Robert Mugabe zimbabwei elnök, Jacob Zuma dél-afrikai államfő már búcsút vett Mandelától, akárcsak Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai államfő, az ország utolsó, Mandela előtti fehér elnöke, s többek között olyan hírességek is, mint Bono, az ír U2 rockegyüttes frontembere és Naomi Campbell modell.

Megérkezett a koporsót szállító gyászmenet a dél-afrikai kormány székhelyére

Megérkezett a Nelson Mandela koporsóját szállító gyászmenet szerdán a pretoriai katonai kórházból a dél-afrikai kormány székhelyére, ahol felravatalozzák a múlt héten elhunyt Nobel-békedíjas politikust, polgárjogi harcost.

Helyszíni beszámolók szerint gyászolók ezrei sorakoztak fel azokon a pretoriai utcákon, ahol elhaladt a Mandela koporsóját szállító halottaskocsi motoros rendőrök kíséretében. Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó pretoriai Union Buildings épületében ravatalozzák fel, a külföldi tisztelők és az ország lakossága három napon keresztül róhatja le kegyeletét.

Sokan már órákkal a gyászmenet elhaladása előtt az utcán várakoztak, hogy tisztelegjenek az elhunyt politikus előtt, aki már életében a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. Egyesek énekelve búcsúztatták az elhunytat, mások a Mandela iránti szeretetet kifejező plakátokat emeltek a magasba.

Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe

Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe
A gyászszertartás miatt Pretoriában a reggeli óráktól áll a közúti forgalom, és a boltok sem nyitottak ki azokban az utcákban, ahol elhaladt gyászmenet.
Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó pretoriai Union Buildings épületében ravatalozzák fel a nap folyamán. A külföldiek és az ország lakosai három napon keresztül róhatják le kegyeletüket. Ebben az épületben tette le a hivatali esküt Mandela, aki 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. Hírügynökségek szerint az épület bejárata már most roskadozik a virágoktól.

Nelson Mandela temetése vasárnap lesz a Pretoriától körülbelül 1400 kilométerre délre fekvő Qunuban, abban a faluban, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt.

Mandela emléke előtt tisztelgett a világ - ÖSSZEFOGLALÓ

A történelem óriásának és a 20. század utolsó nagy felszabadítójának nevezte a Nobel-békedíjas Nelson Mandelát Barack Obama amerikai elnök a néhai polgárjogi harcosnak, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű vezetőjének gyászszertartásán kedden.

A búcsúztatáson több mint 90 külföldi vezető, Mandela családja és az ország politikai vezetése, valamint a heves eső ellenére dél-afrikaiak tízezrei vettek részt a johannesburgi Soccer City stadionban. Magyarországot [namelink name="Semjén Zsolt"] miniszterelnök-helyettes képviselte.

Habár a rossz időjárás miatt a tervezettnél kevesebben jelentek meg a ceremónián, a hangulat végig felszabadult volt, az összegyűltek a gyász mellett szinte fesztiválhangulatban, énekelve, táncolva, dudálva emlékeztek Nelson Mandela életére. A konferanszié szerepét betöltő Cyril Ramaphosa, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANK) kormánypárt alelnöke arra emlékeztetett: az afrikai hagyományok szerint ha esik egy temetésen, az azt jelenti, hogy az égiek tárt karokkal várják az elhunytat a mennyekben.

Nelson Mandela búcsúztatása Johannesburgban. Fotó: MTI (galéria)



Energikus és lendületes, nagy ünneplést kiváltó beszédében Obama - aki következetesen törzsi nevén, Madibának szólította a néhai polgárjogi harcost - Mahátma Gandhihoz, Martin Luther Kinghez és Abraham Lincolnhoz hasonlította Mandelát. Mandela küzdelemmel, ravaszsággal, kitartással és hittel foglalta el helyét a történelemben - mondta az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke, akit mint Afrika fiát konferáltak fel.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár beszédében úgy fogalmazott: Nelson Mandela nemcsak egy volt korunk legnagyobb egyéniségei közül, hanem az egyik legnagyobb tanítónk volt. Mandela példamutatással tanított. Nagyon nagy áldozatot hozott a szabadságért, az egyenlőségért, a demokráciáért és az igazságosságért - tette hozzá a világszervezet főtitkára.

A tömeg több alkalommal kifütyülte Jacob Zuma dél-afrikai elnököt, akit bírálói gyakran vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy letért a Mandela által kijelölt, az etnikai csoportok közti megbékélést és demokráciát hirdető útról.

Az államfővel szembeni ellenérzések pedig emlékeztettek arra is, hogy közel húsz évvel az apartheid lebontása után sok fekete még mindig nyomorban él és hátrányos helyzetben van a növekvő gazdasági és jövedelmi egyenlőtlenségekkel küzdő országban.

Zuma beszédében - a szertartás hangulatára is utalva - azt mondta: Mandela életműve az egész Dél-afrikai Köztársaság számára ünneplésre és hatalmas büszkeségre ad okot.

A szertartás az Isten áldd meg Afrikát kezdetű, xhosza, zulu, szotó, afrikaans és angol nyelvű dél-afrikai himnusszal vette kezdetét, majd zsidó, hindu, muszlim és katolikus vallási elöljárók mondtak imát Mandela emlékére, jelképezve az általa megálmodott "szivárványnemzet" etnikai, nyelvi és vallási sokszínűségét.

A hosszú ceremónián a fajüldöző apartheid ellen vele együtt harcoló bajtársai, családtagjai és az ANK vezetése mellett számos külföldi vezető, köztük Dilma Roussef brazil és Raúl Castro kubai elnök, valamint Li Jüen-csao kínai alelnök búcsúztatta Mandelát. Castro egyebek mellett Mandela imperializmus és gyarmatosítás elleni harcát méltatta, míg Li a két ország kapcsolatait dicsérte.

A ceremónia egyik legtöbb figyelmet kapott mozzanata Castro és Obama kézfogása volt. A példa nélküli gesztust egyes nyugati médiumok a hidegháború kezdete óta ádáz ellenségnek számító két ország közti enyhülés lehetséges jeleként értékeltek.

Nelson Mandela búcsúztatása Johannesburgban. Fotó: MTI (galéria)



Ugyanakkor Obama azt is hangsúlyozta beszédében, hogy "túl sok vezető van, aki szolidaritást vállal Madibával, de nem tűri el az eltérő véleményeket még a saját népe részéről sem". Megfigyelők szerint ezzel többek között Castróra, Líre, valamint a szintén a stadionban helyet foglaló - és egyébként a közönség által nagy tapssal köszöntött - Robert Mugabe zimbabwei államfőre és más autokratikus afrikai vezetőkre utalhatott.

Az amerikai elnök egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a 95 évesen a múlt héten elhunyt Mandela küzdelme nem ért véget, az igazságtalanság és a diszkrimináció még mindig világméretű probléma.

A gyászszertartás záró mozzanataként a halotti beszédet a Mandelához hasonlóan Nobel-békedíjas Desmond Tutu johannesburgi érsek mondta el.

December 11-től három napon keresztül róhatják le kegyeletüket a felravatalozott államférfi előtt a külföldi tisztelők és az ország lakossága a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó pretoriai Union Buildings épületében, amely 1994 és 1999 között a hivatalban lévő Nelson Mandela államfő tevékenységének legfőbb színtere volt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán vesz végső búcsút az elhunyt államfőtől ravatala előtt.

Obama: Mandela a 20. század utolsó nagy felszabadítója volt

A történelem óriásának és a 20. század utolsó nagy felszabadítójának nevezte Nelson Mandelát Barack Obama amerikai elnök a néhai polgárjogi harcosnak, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű vezetőjének gyászszertartásán kedden.

A búcsúztatáson több mint 90 külföldi vezető, Mandela családja és az ország politikai vezetése, valamint a heves eső ellenére dél-afrikaiak tízezrei vettek részt a johannesburgi Soccer City stadionban.

Habár a rossz időjárás miatt a tervezettnél kevesebben jelentek meg a ceremónián, a hangulat végig felszabadult volt, az összegyűltek a gyász mellett szinte fesztiválhangulatban, énekelve, táncolva, dudálva ünnepelték Nelson Mandela életét. A konferanszié szerepét betöltő Cyril Ramaphosa, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANK) kormánypárt alelnöke arra emlékeztetett: az afrikai hagyományok szerint ha esik egy temetésen, az azt jelenti, hogy az égiek tárt karokkal várják az elhunytat a mennyekben.

Energikus és lendületes, nagy ovációt kiváltó beszédében Obama - aki következetesen törzsi nevén, Madibának szólította a néhai polgárjogi harcost - Mahátma Gandhihoz, Martin Luther Kinghez és Abraham Lincolnhoz hasonlította Mandelát. Mandela küzdelemmel, ravaszsággal, kitartással és hittel foglalta el helyét a történelemben - mondta az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke, akit mint Afrika fiát konferáltak fel.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár beszédében úgy fogalmazott: Nelson Mandela nemcsak egy volt korunk legnagyobb egyéniségei közül, hanem az egyik legnagyobb tanítónk volt. Mandela példamutatással tanított. Nagyon nagy áldozatot hozott a szabadságért, az egyenlőségért, a demokráciáért és az igazságosságért - tette hozzá a világszervezet főtitkára.

A tömeg több alkalommal kifütyülte Jacob Zuma dél-afrikai elnököt, akit bírálói gyakran vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy letért a Mandela által kijelölt, az etnikai csoportok közti megbékélést és demokráciát hirdető útról. Zuma beszéde előtt a rendezők a zenekar bevetésével próbálták meg lecsillapítani a tömeget, amely Zuma volt felesége, az Afrikai Unió Bizottságának vezetői tisztségét betöltő Nkosazana Dlamini-Zuma beszédét is megzavarta.

Egy, a BBC brit tévécsatornának nyilatkozó dél-afrikai azzal magyarázta ezt, hogy a dél-afrikaiak nyíltsága a politikához való viszonyukban is megnyilvánul, és - Mandelához hasonlóan - mindig hangot adnak álláspontjuknak.

Az államfővel szembeni ellenérzések pedig emlékeztettek arra is, hogy közel húsz évvel az apartheid lebontása után sok fekete még mindig nyomorban él és hátrányos helyzetben van a növekvő gazdasági és jövedelmi egyenlőtlenségekkel küzdő országban.

Zuma beszédében - a szertartás hangulatára is utalva - azt mondta: Mandela életműve az egész Dél-afrikai Köztársaság számára ünneplésre és hatalmas büszkeségre ad okot.

A szertartás az Isten áldd meg Afrikát kezdetű, xhosza, zulu, szotó, afrikaans és angol nyelvű dél-afrikai himnusszal vette kezdetét, majd zsidó, hindu, muszlim és katolikus vallási elöljárók mondtak imát Nelson Mandela emlékére, jelképezve a Mandela által megálmodott "szivárványnemzet" etnikai, nyelvi és vallási sokszínűségét.

A hosszú ceremónián a fajüldöző apartheid ellen vele harcoló bajtársai, családtagjai és az ANK vezetése mellett számos külföldi vezető, köztük Dilma Roussef brazil és Raúl Castro kubai elnök, valamint Li Jüen-csao kínai alelnök búcsúztatta Mandelát. Castro egyebek mellett Mandela imperializmus és gyarmatosítás elleni harcát méltatta, míg Li a két ország kapcsolatait dicsérte.

A ceremónia egyik legtöbb figyelmet kapott mozzanata Castro és Obama kézfogása volt, amelyet egyes nyugati médiák a hidegháború óta ádáz ellenségnek számító országok közti enyhülés lehetséges jeleként értékeltek.

Ugyanakkor Obama azt is hangsúlyozta beszédében, hogy "túl sok vezető van, aki szolidaritást vállal Madibával, de nem tűri el az eltérő véleményeket még a saját népe részéről sem". Megfigyelők szerint ezzel többek között Castróra, Lire, valamint a szintén a stadionban helyet foglaló - és egyébként a közönség által nagy tapssal köszöntött - Robert Mugabe zimbabwei államfőre és más autokratikus afrikai vezetőkre utalhatott.

Az amerikai elnök egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a 95 évesen a múlt héten elhunyt Mandela küzdelme nem ért véget, az igazságtalanság és a diszkrimináció még mindig világméretű probléma.

A gyászszertartás záró mozzanataként a halotti beszédet a Mandelához hasonlóan Nobel-békedíjas Desmond Tutu johannesburgi érsek mondta el.

Nelson Mandela búcsúztatása Johannesburgban. Fotó: MTI (galéria)



Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár: Mandela az egyik legnagyobb tanítónk volt

Nelson Mandela nem csak egy volt korunk legnagyobb egyéniségei közül, az egyik legnagyobb tanítónk volt - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a volt dél-afrikai elnököt búcsúztató keddi johannesburgi gyászszertartáson.

Mandela példamutatással tanított. Nagyon nagy áldozatot hozott a szabadságért, az egyenlőségért, a demokráciáért és az igazságosságért - tette hozzá a világszervezet főtitkára.

Jacob Zuma dél-afrikai elnököt beszéde közben többször kifütyülte a tömeg.
Amikor azonban Barack Obama amerikai elnök arca feltűnt a hatalmas kivetítőkön, üdvrivalgás tört ki. Megtapsolták Thabo Mbeki volt elnököt is - akit Zuma kényszerített lemondásra 2008-ban, és Kgalema Motlanthe jelenlegi alelnököt, akit az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) Zuma ellenében jelölt az elnökválasztáson.

Megkezdődött a gyászszertartás

Megkezdődött a Nelson Mandela polgárjogi harcost és volt dél-afrikai elnököt búcsúztató gyászszertartás kedden Johannesburgban.

A búcsúztatás heves esőben, több mint 90 külföldi vezető, Mandela családja és a Dél-afrikai Köztársaság politikai vezetése részvételével vette kezdetét a Soccer City stadionban, amely a várakozásokkal ellentétben nem telt meg teljesen a ceremóniára.

A szertartás az Isten áldd meg Afrikát kezdetű, xhosza, zulu, szotó, afrikaans és angol nyelvű dél-afrikai himnusszal vette kezdetét, majd zsidó, hindu, muszlim és katolikus vallási elöljárók mondtak imát Nelson Mandela emlékére, jelképezve a Mandela által megálmodott "szivárványnemzet" által megtestesített etnikai, nyelvi és vallási sokszínűséget.

A rossz idő ellenére a stadionban felszabadult volt a hangulat a megemlékezés kezdete előtt, az emberek táncoltak, dudáltak. A konferanszié szerepét betöltő Cyril Ramaphosa, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANK) kormánypárt alelnöke arra emlékeztetett: az afrikai hagyományok szerint ha esik egy temetésen, az azt jelenti, hogy az égiek tárt karokkal várják az elhunytat a mennyekben.

Az imákat követően a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt vezetői, Mandela egy harcostársa, illetve családtagjai mondtak beszédeket a 95 évesen elhunyt vezető életútját és hagyatékát méltatva.

A stadionban összegyűlt több tízezres közönség ugyanakkor két-három alkalommal is kifütyülte Jacob Zuma dél-afrikai államfőt.

A védelmi minisztérium szerint a helyszínen 11 ezer katona vigyázza a többek között Barack Obama amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével zajló megemlékezés biztonságát.

Izraelből Juli Edelstein utazik Mandela temetésére

Izraelből Juli Edelstein, a kneszet elnöke lesz ott hat parlamenti képviselő társaságában Nelson Mandela búcsúztatásán a Dél-afrikai Köztársaságban – jelentette a katonai rádió kedd reggel.

A Mandela temetésen megjelenő izraeli delegáció ügye súlyos kritikát váltott ki számos izraeli médiumban. Eredetileg Simon Peresz államelnök tervezte részvételét, de Peresz a miniszterelnöki hivatal kérésére visszalépett, amikor Benjámin Netanjahu kormányfő közölte, hogy ő akar Dél–Afrikába utazni.

Nelson Mandela búcsúztatása Johannesburgban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


Később Netanjahu a magas, hétmillió sékelre (kb. másfél millió euróra) rúgó költségek miatt visszalépett, csakhogy közben a kilencven éves államfő orvosai nem javasolták a hosszú utat, mert Peresznek influenzája és enyhe láza van. Ekkor döntöttek a kneszetelnök és egy parlamenti delegáció útnak indítása mellett, noha számos bírálat érte a kormányfőt, amiért egyrészt még a költségek felmérése előtt bejelentette utazási szándékát, másrészt mert pénzügyi okokból mondta le részvételét.

Az izraeli 10-es tévécsatorna hétfő esti híradásában megszólaltatták a johannesburgi zsidó közösség egyik tagját is, aki közölte: nagyon elégedetlenek a búcsúztatásra küldött izraeli képviselettel a helyi közösségben, ahol nagy tisztelettel övezték az elhunyt politikust, és ahol a legmagasabb szintű izraeli politikusok megjelenésére számítottak.

Izrael és a Dél-afrikai Köztársaság kapcsolatai nem mentesek a feszültségektől, egyrészt az afrikai ország palesztinokat támogató politikája miatt, másrészt mert Jeruzsálem mindvégig, a nyugati világban szinte egyedül, kiváló szövetségesi kapcsolatokat ápolt az apartheid idején az országgal.

Ugyanakkor a dél-afrikai zsidók az országban élő fehérek közül feltűnően nagy arányban helyezkedtek szembe az apartheiddel, miközben az akkoriban kb. 110 ezer tagot számláló közösség hivatalos vezetői ha nyíltan nem támogatták is őket, de soha nem határolódtak el tőlük. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy sikerült átmenteni a két ország közötti baráti kapcsolatokat az apartheid utáni időkre.

Putyin Szolzsenyicinhez hasonlította Mandelát

Alekszandr Szolzsenyicin orosz ellenzéki íróhoz hasonlította Nelson Mandelát, a dél-afrikai faji megkülönböztetés elleni küzdelem kiemelkedő alakját Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml.

Putyin hétfő este kereste fel a Dél-afrikai Köztársaság moszkvai nagykövetségét, hogy kinyilvánítsa részvétét.

Dél-Afrika első fekete bőrű elnöke, a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus, aki 27 évet sínylődött börtönben apartheid-ellenes tevékenysége miatt és a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte, a múlt csütörtökön hunyt el.

Putyin emlékeztetett arra, hogy az egykori Szovjetunió volt az, amely a legtevékenyebben támogatta az afrikai országokat, s köztük Afrika déli részét a faji megkülönböztetés elleni küzdelemben, az igazságosság és a demokrácia megteremtése érdekében.

Nelson Mandela búcsúztatása Johannesburgban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


Hangoztatta, hogy Nelson Mandela egyike a 20. és a 21. század legkiemelkedőbb alakjainak. Jelentősége a kor olyan nagy személyiségeihez mérhető, mint amilyen Mahátma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, valamint Alekszandr Szolzsenyicin orosz ellenzéki író volt.

A Szovjetunió a hidegháború idején aktívan támogatta a gyarmatosítás felszámolása érdekében indított fegyveres küzdelmet Afrikában, többek között Angolában és Namíbiában.

Alekszej Szolzsenyicin 1945-től 11 évet töltött sztálini börtönökben és munkatáborokban, a Gulagon. Ottani élményeiből merítve írta meg 1962-ben az Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényét. 1970-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. Három évvel később született a Gulag szigetcsoport című regénye, amely miatt 1974-ben megfosztották szovjet állampolgárságától és kiutasították az országból.

Szolzsenyicin 1994-ig élt az Egyesült Államokban, ahonnan visszatért hazájába. Az író öt évvel ezelőtt, nem sokkal 90. születésnapja előtt hunyt el.

Gyászolók ezrei gyülekeznek a sowetói stadionban

A zuhogó eső ellenére már órákkal a hivatalos gyászszertartás kezdete előtt gyászolók ezrei gyűltek össze abban a johannesburgi stadionban, ahol megtartják a 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela búcsúztatását.

A gyászszertartás a 95 ezer férőhelyes sowetói stadionban lesz, ott, ahol 23 évvel ezelőtt megtartotta első beszédét az apartheid-ellenes mozgalom vezéralakja, 27 év után kiszabadulva börtönéből. A múlt csütörtökön elhunyt Nobel-békedíjas politikus utoljára itt lépett a nyilvánosság elé, a három évvel ezelőtti dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzésén.

A hivatalos gyászszertartás közép-európai idő szerint tíz órakor kezdődik. Helyszíni beszámolók szerint már öt órával a hivatalos szertartás kezdete előtt gyászolók ezrei gyűltek össze a standionban. A zuhogó eső ellenére ünnepélyes a hangulat a hatalmas sportpályán, a megemlékezők táncolnak, a futball-világbajnokságról ismert vuvuzelákat fújják, az apartheidellenes harc idejéből ismert dalokat énekelnek, fehérek és feketék egy kórusban.

Nelson Mandela búcsúztatása Johannesburgban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


"Itt voltam 1990-ben, amikor Mandelát szabadon engedték, és itt vagyok most is, hogy elbúcsúzzak tőle" - mondja a gyászolók egyike. "Az eső áldás Afrikára" - teszi hozzá egy 52 éves nő, aki az elsők között érkezett a Soccer City stadionba, amelynek kapuit helyi idő szerint reggel hat óra után nyitották meg a gyászolók előtt.

"Mandela nagyon sokat tett a Dél-afrikai Köztársaságért. Az, hogy eljöttem ide, a legjobb, amit tehetek érte. Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek" - mondta egy 29 éves férfi, aki apró gyerek volt még, amikor véget ért az apartheid, mégis a legnagyobb tisztelettel beszél Mandeláról, aki már életében legendává, a faji megkülönböztetés elleni harc szimbólumává vált szerte a világon.

A sowetói stadionba mintegy 80 ezer megemlékezőt várnak, s 91 jelenlegi állam- és kormányfő, tíz korábbi vezető, 86 küldöttségvezető és 75 kiemelkedő személyiség erősítette meg részvételét a hivatalos megemlékezésen. Hírügynökségek szerint reggel megérkezett Johannesburgba Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle Obama is, velük együtt érkezett George W. Bush volt amerikai elnök feleségével, Laurával.

Az, hogy több mint 90 ország vezetője részt vesz a megemlékezésen, s közülük egyesek olyan, egymással szemben ellenséges államokból érkeztek, mint például az Egyesült Államok és Kuba, különös színt és hangulatot kölcsönöz a gyászszertartásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában