Ország-világ

2014.01.09. 06:31

Brit munkavállalás: a Tesco bojkottálására szólított fel egy lengyel képviselő

Hibás döntés volt a brit kormány részéről, hogy az EU 2004-es bővítése után nem alkalmazta az új kelet-európai tagállamok munkavállalóival szemben az átmeneti bevándorlási korlátozásokat - mondja Cameron.

MTI

A Tesco bojkottálására szólított fel egy lengyel képviselő

A Tesco áruházlánc bojkottjára szólította fel a lengyeleket szerdán egy kormánypárti képviselő a brit miniszterelnöknek a lengyel, illetve általában a Kelet- és Közép-Európából érkező vendégmunkásokra tett megjegyzései miatt.

A kisebbik koalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) parlamenti frakcióját vezető Jan Bury (a kincstárügyi minisztérium korábbi államtitkára) hangoztatta: nemet kell mondani David Cameron külföldi munkavállalókkal kapcsolatos politikájára.

Lengyelországban az elmúlt napokban az váltott ki éles bírálatokat, hogy Cameron egy hétvégi nyilatkozatban azt mondta: a kelet- és közép-európai országokból sokan csak a szociális juttatásokért költöznek más EU-tagállamokba.

Donald Tusk miniszterelnök személyesen kért magyarázatot Camerontól annak álláspontjára, és szerdai telefonos megbeszélésükön a brit kormányfő igyekezett is megnyugtatni őt, hogy nyilatkozataival nem kívánta megbélyegezni a lengyeleket. Egyetértettek ugyanakkor abban, hogy meg kell vizsgálni, hogyan lehetséges csökkenteni a szociális juttatásokkal kapcsolatos visszaéléseket az Európai Unióban.

Jan Bury a lengyel PAP hírügynökség jelentése szerint úgy vélte, hogy a lengyel tiltakozás egyik formája az lehetne, ha a lakosság kerülné a Tesco áruházláncot.

A brit kereskedelmi cég mindazonáltal 30 ezer helyinek ad munkát Lengyelországban, és 1500 lengyel beszállítóval dolgozik.

A Tesco a téma kapcsán már korábban értésre adta, hogy "nem foglalkozik politikával, csak áruforgalmazással".

Cameron Tusknak: hiba volt 2004-ben nem alkalmazni az átmeneti korlátozásokat

Hibás döntés volt az akkori brit kormány részéről, hogy az Európai Unió 2004-es bővítése után nem alkalmazta az új kelet-európai tagállamok munkavállalóival szemben az átmeneti bevándorlási korlátozásokat - mondta szerdán David Cameron brit miniszterelnök Donald Tusk lengyel kormányfőnek.

Cameron az elmúlt napok brit-lengyel diplomáciai ütésváltása után hívta fel telefonon Tuskot, hogy a többször is hangoztatott álláspontját személyesen ismertesse vele.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szerdán késő este közzétett ismertetése szerint a beszélgetés során a brit miniszterelnök megerősítette azt a véleményét is, hogy a kelet-európai EU-munkavállalók tömeges beáramlása nyomást gyakorol a helyi közösségek intézményeire, emellett kezelni kell a jóléti ellátórendszerben mutatkozó hatásokat is.

Cameron a kezelendő problémák közé sorolta például, hogy a külföldi EU-munkavállalók az otthonmaradt gyermekeik után a fogadó országban vesznek fel családi pótlékot.

A brit-lengyel diplomáciai viszály főleg ez utóbbi brit álláspont miatt pattant ki az elmúlt napokban.

Cameron a BBC televíziónak adott hétvégi nyilatkozatában kijelentette: felmerül az a kérdés is az EU-bevándorlással kapcsolatban, hogy miért kellene a briteknek fizetniük olyanok családi pótlékát, akik Nagy-Britanniában dolgoznak ugyan, de gyermekeik például Lengyelországban élnek.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, Cameron BBC-nyilatkozatára reagálva, a Twitter üzenőportálon a héten azt írta, hogy "ha Nagy-Britannia megkapja a mi adófizetőinket, nem kellene-e Nagy-Britanniának állnia szociális juttatásaikat is. (...) Miért kellene a lengyel adófizetőknek támogatniuk a brit adófizetők gyerekeit?"

A lengyel kormányfővel folytatott szerda esti telefonbeszélgetésében ugyanakkor Cameron a Downing Street szóvivője szerint hangsúlyozta, hogy ez nem brit-lengyel ügy, hanem az EU mindegyik tagországát érintő probléma.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Cameron és Tusk megállapodott abban, hogy további megbeszéléseket tartanak az unión belüli migráció által a szociális ellátórendszerekre gyakorolt hatások hatékonyabb kezeléséről.

London az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási intézkedések miatt az utóbbi hetekben konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció sorra jelenti be a külföldi EU-munkavállalókra vonatkozó szigorítási terveket, amelyek közül több az újév első napján életbe is lépett. A uniós országokból érkezők például nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában immár nem igényelhetnek álláskeresőknek járó szociális juttatásokat, és a három hónap leteltével is legfeljebb hat hónapig kérhetnek ilyen jellegű támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában