Ország-világ

2014.02.08. 15:11

Fidesz: az MSZP hazudik a gyed extráról

A gyed extra keretében vállalt munka mellett is jár ugyanis a bölcsőde, a szülőket pedig felmondási korlátozás védi.

MTI

A Fidesz szerint az MSZP hazudik a gyed extráról, a bölcsődei elhelyezésről és a munkavállalók védettségéről is: a gyed extra keretében vállalt munka mellett is jár ugyanis a bölcsőde, a szülőket pedig felmondási korlátozás védi.

A Fidesz sajtóirodája a szocialista Bangóné Borbély Ildikó szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva - miszerint az MSZP nemcsak megtartaná a gyed extrát, hanem ki is javítaná annak hibáit - azt közölte az MTI-vel: a szocialisták nőtagozatának vezetője korábban maga jelentette be, hogy a szocialisták "persze", hogy eltörölnék a gyed extrát.

Hozzátették, a Gyurcsány-koalíció az állításaival ellentétben ma is megszorításokkal sújtaná a gyermeket nevelőket, el akarják törölni nemcsak a gyed extrát, de a családi adórendszert és a rezsicsökkentést is.

Mint a közleményben olvasható, "a szocialisták hazugságaival ellentétben az új Munka Törvénykönyve a gyermek 3 éves koráig védelmet biztosít az édesanyák számára, és minden gyeden és gyesen lévő szülő beadhatja bölcsődébe gyermekét, ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egyéves".

Ha a gyermeket nevelő anyuka vagy apuka gyesen, gyeden van, semmilyen módon nem lehet elbocsátani most sem - szögezték le, hozzátéve: a jogszabály szerint esetükben felmondási korlátozás érvényesül, rendes felmondással tehát nem lehet megszüntetni a munkaviszonyukat.

Felmondási tilalom alá esik az a szülő a gyermek 3 éves koráig, aki szabadságon van, tehát nem dolgozik a szülés után (tgyás-on, gyeden vagy gyesen van). Felmondási korlátozás vonatkozik arra az anyára vagy a gyermekét egyedül nevelő apára, akinek a gyermeke 3 évesnél fiatalabb. Azonnali hatállyal egyedül kivételes, indokolt esetben bocsáthatók el, akkor is csak fegyelmi okból vagy ha a munkavállaló súlyos magatartása azt indokolja. A jogszabályi védelem mellett a Fidesz-kormány a munkahelyvédelmi akcióval is védelmet nyújt a kisgyermekes munkavállalóknak - írták.

Emlékeztettek: az a szülő, aki gyed extra keretében vállal munkát, a juttatás mellett is igénybe veheti gyermeke számára a bölcsődei szolgáltatást. Törvény garantálja azt is, hogy azok a szülők, akiknek a gyermeke már elmúlt egyéves és a gyed mellett igazolhatóan dolgoznak, ugyanúgy jogosultak bölcsődébe beíratni gyermeküket, mint minden más munkavállaló.

Azok a szülők, akik a gyed mellett nem szeretnének munkát vállalni, mert teljes idejükben a gyermekükről kívánnak gondoskodni, amíg a gyedet kapják, valóban nem tudnak közben bölcsődei szolgáltatást is igénybe venni - olvasható a Fidesz sajtóirodájának közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában