Ország-világ

2014.02.28. 19:13

Szíria előterjesztette a vegyi fegyverek elszállításának új menetrendjét

Az új ütemterv szerint Damaszkusz április 13-ig szállítaná el az országból a legveszélyesebb vegyi anyagokat.

Előterjesztette a veszélyes vegyi fegyverek elszállításának új menetrendjét Szíria pénteken a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW).

Az új ütemterv szerint Damaszkusz április 13-ig szállítaná el az országból a legveszélyesebb vegyi anyagokat.

Az OPCW és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megszabott eredeti, február 5-i határidőt nem tudta betartani Szíria. A szíriai vegyifegyver-arzenál megsemmisítésének ellenőrzésével megbízott szervezet közlése szerint eddig az előírt mennyiségnek mindössze 4,5 százalékát tették hajóra Latakia szíriai kikötőben. A legveszélyesebb anyagoknak összesen 17,2 százalékát semmisítették meg Szíria területén vagy az országon kívül.

A szíriai vegyi fegyvereket egy tavaly őszi amerikai-orosz megállapodás értelmében semmisítik meg. Az egyezség azután született, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegette meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miután a damaszkuszi rezsim Washington állítása szerint több mint 1400 embert ölt meg egy ideggáztámadásban a szír főváros közelében.

A vegyi fegyverek megsemmisítésének június 30-ig kell teljes egészében befejeződnie. Szakértők szerint ennek a határidőnek a betartását a szíriai polgárháború, a rossz idő, a bürokrácia és műszaki okok is meghiúsíthatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában