Ország-világ

2014.03.12. 17:17

A Jobbik nem elüldözni akarja a multikat, hanem differenciáltan kezelné őket

Nem elüldözné, hanem differenciáltan kezelné a multinacionális cégeket a Jobbik - jelentette ki Vona Gábor pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus Orbán Viktor miniszterelnök előző napi gyöngyösi beszédére utalva jelezte: soha nem mondták, hogy elüldöznék a multinacionális tőkét, mindössze különbséget tennének az értékteremtő és piacfoglaló, gyarmatosító vállalatok között. Aki értékteremtő munkát, tudást hoz az országba, azt a Jobbik örömmel látja és segíti - tette hozzá. Ugyanakkor az a multinacionális tőke, ami a hazai termelő kapacitásokat "megfojtja", elveszi a magyar piaci lehetőségeket és kiszolgáltatottá teszi Magyarországot, ő maga pedig "profitszivattyúként" működik, annak jelenlétét nem tartják kívánatosnak - szögezte le.

Vona Gábor úgy vélte: érthető Orbán Viktor megfelelési kényszere a multinacionális tőkével szemben, mert az elmúlt 4 évben csak ezekkel a vállalatokkal tudott stratégiai szerződéseket kötni. Kiemelte: a Jobbik kormányon a magyar vállalkozásokkal kötne stratégiai megállapodásokat, a multinacionális cégekkel megkötött szerződésekbe pedig beépítenék azt a pontot, hogy az ott dolgozók bérét európai szintre kell felzárkóztatni.

A Jobbik elnöke kitért arra is, hogy jelenleg a közmunka vagy az ország elhagyása között lehet válogatni annak, aki munkát akar. A párt álláspontja szerint valódi munkát kell teremteni, aminek öt ismérve van: Magyarországon, magyar vállalkozások által, magyar embereknek, tisztességes bérért, termelő munkát kell létrehozni, s erre dolgozták ki a Hét Vezér Terv elnevezésű gazdaságfejlesztési programot is.

Megjegyezte: továbbra is várják a többi párt programját, mert tudomásuk szerint a Fidesz nem mutatott be ilyet, az MSZP pedig egy 8 pontos "lapocskát" készített, pedig nekik "nyolc pont helyett pont nyolc évük volt, hogy bizonyítsanak". Emellett Vona Gábor továbbra is miniszterelnök-jelölti vitára hívja a pártokat. Mint mondta, annyit szeretne, hogy élő és televíziós legyen, de más feltételre is nyitott. "Ha Orbán Viktor azt szeretné, hogy fejen állva folytassuk a vitát, akkor fejen fogok állni" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában