Ország-világ

2014.05.30. 01:10

Pálinkát ivott, kürtőskalácsot is kóstolt Károly herceg

Zalánpataka – Az erdélyi Kovászna megye csöpp falujában, a csak földúton megközelíthető Zalánpatakán május utolsó napjaiban nagy a sürgés-forgás. Ottani kúriájában pihen, és idén először a magyar falu népével is találkozott Károly walesi herceg.

Újszászi Ilona

Zalánpataka apraja-nagyja összegyűlt a 122 magyar család lakta falu százévesnél is öregebb házának a kertjében. A legismertebb lakost, a walesi herceget, Károlyt várták a szomszédok. Mert bár II. Erzsébet fia évek óta visszatérő vendég Zalanpatakán, ahol egy újjáépített kúriát ajándékba kapott a rokonától, Kálnoky Tibor gróftól, de a falu népével először idén találkozott.

A sétához használt faragott bottal a kezében a Zalánpatak 1-3. számmal jelzett, fehérre meszelt kőkerítés mögötti kúriájából indult sétára a walesi herceg. Károly herceg kíséretében ott láttuk gróf Kálnoky Tibort. Mögöttük egy szekér baktatott 2014. május 29-én, kora délután.

[namelink name="Kastléder József"] polgármester fogadta a neves vendéget. Elmondta, hogy Málnás község önkormányzatához tartozik Málnásfürdő és Zalanpatak falu is. Míg Málnásfürdő és Málnás az országút és a vasút mellett fekszik, addig – a székelyek szavajárásával – „Zalánpataka" a hegyek közt, meredek földúton közelíthető meg. A Málnástól körülbelül 17, Málnásfürdőtől 12 kilométerre a völgyben megbúvó kis falu eredetéről elmondta: a Kálnoky család erdőbirtok területére a XVII. század végén telepített négy családot, a mai zalánpatakiak őseit.


Károly herceg Erdélyben, Zalánpatakán. Fotó: Újszászi Ilona (galéria)

Díszdoktorrá avatta a brit trónörököst a bukaresti tudományegyetem

Románia kulturális, építészeti örökségét méltatta és a vidéki élettel kapcsolatos hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta szombaton Károly herceg, amikor a bukaresti tudományegyetem jogi karán díszdoktori címmel tüntették ki.

Az ünnepség előtt a brit trónörökös Traian Basescu államfővel folytatott megbeszélést a román elnöki hivatalban.
Károly herceg kedden érkezett magánlátogatásra Romániába, ahol egyebek mellett felkereste Erdélyben vásárolt falusi házait, a brassói szászok által épített Fekete-templomot és a székelyföldi Zalánpatakot (Valea Zalanului), ahol a falusiak pityókás kenyérrel, vaddisznópörkölttel és túrós puliszkával vendégelték meg egy szabadtéri ünnepségen. A trónörökös korábbi erdélyi látogatásaihoz hasonlóan Kálnoky Tibor gróf miklósvári (Miclosoara) rezidenciáján szállt meg.

A román hírtévék tudni vélik, hogy mostani látogatása alkalmával Károly herceg megtekintette azt a székelyföldi virágos rétet is, amelyet Kálnoky Tibor gróf családjától kapott ajándékba októberben keresztelőjére György herceg, a brit uralkodói család legifjabb tagja.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában: többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Kiváló vadászterület a vidék, ugyanis a falut ölelő erdőséget medvék, vaddisznók, szarvasok, vadmacskák, farkasok, hiúzok lakják. A zalánpatakiak nagyállat-tartók: a portákon a házaknál nagyobb a csűr. A szarvasmarhákat és a juhokat már a falu feletti havasi legelőkre hajtották.

Egy kupica pálinkával fogadták Károly herceget a zalánpatakiak. Ajándékot nyújtottak át a herceg unokájának: fából faragott szekeret, lóval. A fogadáshoz tartozott, hogy a falu egyik parasztházának a csűr mögötti területén, almafák árnyékában állították föl az asztalokat, amelyeken helyi italokból és ételekből tartottak kóstolót és bemutatót.

Ízlett a kürtőskalács a hercegi vendégnek. Az aranysárga puliszkát kóstolva megkérdezte az asszonyokat, hogy hány tojásból készült a szegények eledele. A tojásnélküli receptet hallva azt firtatta, sok puliszkát esznek-e az errefelé élő népek. Elidőzött a szarvashúsból készült kolbászt és vaddisznó-szalámit, a különféle sajtokat kínáló asztalnál, miközben jókora darabot tört a zalánpataki recept alapján készülő kenyérből. Szót váltott a Sepsiszentgyörgyön és Londonban is pékséget virágoztató Diószegi Lászlóval. Borvizet is kortyolt a brit trónörökös, akinek a palackozó [namelink name="Tóth Árpád"] vázolta a Mária borvízforrás históriáját és hasznosságát. Aztán az áfonyadzsemről kérdezősködött az előkelőség. A bográcsban rotyogó vaddisznópörköltre kicsit gyanakodva nézett, abból nem kért kóstolót.

A szőttesek, a magyaros hímzések is elnyerték Károly herceg tetszését. A 80 éves [namelink name="Préda Jenő"] mogyoróvesszőből hajlított asztalkája és foteljei mellett az idős ember hegedűje is felkeltette az érdeklődését. Hercegi kérésre csendült föl a muzsika, énekelte a zalánpataki asszonykórus, hogy „Kék a kökény recece, ha megérik, fekete..."

Paroláztak az idős nők, kezet fogtak a férfiak Károly herceggel, akinek mindenihez volt egy jó szava, érdeklődő kérdése. Ahogy távolodott a vendég, az asszonyok összesúgtak: „Nem gondoltam, hogy ilyen sima a bőre!" A zalánpataki férfiak pedig megjegyezték: „Londonban minket nem fogadnának, jó, hogy itthon rázhattunk kezet a walesi herceggel" – mint jó szomszéd a jószomszéddal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában