Ország-világ

2014.08.27. 20:03

Két népszavazási kezdeményezést utasított el az NVI elnöke

A népszavazási kezdeményezések arra irányultak, hogy a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet kizárólag közszolgálati állás keretein belül lehessen gyakorolni a jövőben.

Két népszavazási kezdeményezést utasított el saját hatáskörben [namelink name="Pálffy Ilona"], a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerdán, így ezek a kezdeményezések nem is kerülhetnek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé.

A népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő ívét [namelink name="Falus Zsolt Ferenc"], a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Egyesület elnöke nyújtotta be augusztus 22-én hitelesítésre, azzal a céllal, hogy a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet kizárólag közszolgálati állás keretein belül lehessen gyakorolni a jövőben.

Az egyik kérdés úgy szólt: Egyetért-e Ön azzal, hogy a közjegyzői tevékenység kizárólag állami közszolgálati állás keretein belül legyen gyakorolható? A másik kérdés az volt: Egyetért-e Ön azzal, hogy az önálló bírósági végrehajtói tevékenység kizárólag állami közszolgálati állás keretein belül legyen gyakorolható?

Az NVI elnöke azért utasította el a kezdeményezéseket, mert a népszavazási törvény értelmében az egyesületek csak a - létesítő okiratukban rögzített - céljaikkal összefüggő ügyekben nyújthatnak be kezdeményezéseket, de a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Egyesület okiratában a benyújtott kezdeményezéseknek megfelelő célok nem szerepelnek.

A népszavazási eljárásról szóló, 2013-ban elfogadott törvény teszi lehetővé az NVI elnöke számára, hogy - gyakorlatilag előzetes szűrőként - megvizsgálja és elutasítsa a jogszabályoknak meg nem felelő kezdeményezéseket, és ne továbbítsa őket hitelesítésre, azaz érdemi vizsgálatra az NVB elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában