Ország-világ

2015.01.27. 13:39

Felfügesztett börtönt kapott a szekszárdi roma önkormányzat elnöke

Sárközi János pénzért akart lakáshoz juttatni két rászorulót. Végül nem kaptak lakást, és a pénzt sem látták viszont.

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen Sárközi János József, a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének büntetését, akit korábban felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak, mert pénzért akart lakáshoz juttatni két rászorulót.

A kisebbségi vezető 2012. októberében Szekszárdon, egy segélyosztáson találkozott a két emberrel, akik elmondták neki, hogy szeretnének a városban egy lakáshoz jutni, ehhez 200 ezer forintjuk van. Sárközi János József 150 ezer forintot kért tőlük, cserébe megígérte: elintézi, hogy két héten belül szükséglakásba költözhessenek. Azt állította, a pénz részben az önkormányzati ismerőseinek kell.

A rászorulók az összeget odaadták a kisebbségi önkormányzat elnökének, akivel kölcsönszerződést írtak, hogy ha az ügy számukra kedvezőtlenül alakul, a pénzt tartozásként követelhessék vissza. Mivel a lakást nem kapták meg, többször keresték Sárközi János Józsefet, hogy fizessen, ő azonban arra hivatkozva, hogy nincs miből, ennek nem tett eleget.

Bár a férfi nem fizetett, nem is vesztegetett meg senkit, ellenben segítséget nyújtott a szükséglakás iránti pályázat benyújtásához, s az önkormányzat szociális bizottságának ülésén kérte a grémium elnökét annak támogatására.

Ez nem történt meg, de a rászorulók nem is voltak jogosultak szükséglakásra, mert már részesültek e juttatásban és tíz éven belül térítés ellenében lemondtak róla.

Miután a kisebbségi vezető a pénzt később részben sem adta vissza, az egyik becsapott a rendőrséghez fordult.

Sárközi János József az ellene indult büntetőeljárás során arra hivatkozott, hogy ő a politika áldozata. A 150 ezer forintot kölcsönként kapta a két embertől, s arra azért volt szüksége, mert anyagi nehézségei voltak, összetörte az autóját és egy másikat kellett vásárolnia. Az összeget azonban kamatostul visszafizette.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék határozatát, melyben a vádlottat befolyással üzérkedésben találták bűnösnek és egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Eljárás indult a két rászoruló ellen is, őket társtettesként elkövetett befolyás vásárlásának bűntettében mondták ki bűnösnek. Egyiküket 150 nap közérdekű munkára kötelezték, társát pedig - egy korábbi, próbára bocsátással zárult ügyből is kifolyólag - öt hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották. A büntetésük már első fokon jogerőre emelkedett.

Makai Lajos bíró a kisebbségi vezetőt érintő keddi, jogerős ítélet indoklásában egyebek mellett azt mondta: segélyért sorban álló, "ágrólszakadt" emberek nem szoktak pénzkölcsönzéssel foglalkozni, és a vádlott nem a politika, hanem a kapzsiság áldozata lett.

Kitért arra, hogy a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe Sárközi János József társadalmi szerepvállalását, súlyosító körülményként pedig azt, hogy korábban volt már büntetve, csalás miatt felfüggesztett szabadságveszést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában