Ország-világ

2015.01.26. 21:59

Túlaggódták az ítéletidőt Amerikában - Videó, fotók

A viharra tízmilliók készültek aggódva, de az kedd reggelig enyhébbnek bizonyult a vártnál: messze nem minden idők egyik legnagyobb havazása.

Tízmilliók készültek aggódva a hatalmas hóviharra az Egyesült Államok keleti partvidékén, de az kedd reggelig enyhébbnek bizonyult a vártnál: messze nem minden idők egyik legnagyobb havazása.

A meteorológusok először azt mondták, hogy a hóvihar közel egy méter vastag hótakarót és hurrikánerejű szeleket is hozhat, de kedd reggelre szelídítettek a számokon, megjegyezve, hogy New Englandben lesz a legrosszabb, de még ott sem annyira, mint várták.

Az országos meteorológiai szolgálat (NWS) hét végi előrejelzése szerint Boston, a Rhode Island-i Providence és a connecticuti Hartford kaphatja majd a legtöbb havat, fél méternél többet, New York mintegy fél métert, Philadelphia városa és New Jersey középső része pedig mindössze 15 centiméternyit.

A legfrissebb jelentések szerint eddig már 30 centiméternél több hó hullott Connecticutban és Massachusettsben, míg a New York-i Central Parkban csupán 15 centiméter.

Az északkeleti országrészben először több mint 7700 repülőjárat törlését jelentették be, azzal, hogy sok közülük nem is fog felszállni szerdáig. Később ez a szám 4500-ra módosult. New Yorkban, Bostonban, New Jerseyben nem járnak a vonatok és a buszok.

Az autóforgalom gyér, a lakosság zöme engedelmeskedett a felhívásnak, hogy ne kelljen útra.

Az iskolák zárva voltak, egymillió tanuló örvendhetett ennek. Az üzletek hamarabb zárnak, a kormányhivatalok pedig ki sem nyitottak. A zsúfolt szupermarketekben élelmiszert felvásárlók tolonganak a még megmaradt árukért.

Ötórányi New York-i havazás egy percbe sürítve


News Yorkban az évszázad legkeményebb hóviharára készülnek kedden. Ahhoz képest a tegnapi csapadék csak békés hószállingózás volt. Egy Times Square-re irányított kamerával öt órányi havazást vettek fel és sűrítettek egy percbe.



Kedd


A rendkívüli intézkedések New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és New Hampshire államban léptek életbe, de téli viharra való figyelmeztetetést adtak ki Maine-ben, Marylandben és Kelet-Kanada egyes vidékein is. Az erős széllökésekkel kísért havazás összesen mintegy 60 millió embert érint. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon, és a tömegközlekedés működését - beleértve a New York-it is - felfüggesztették.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy "az életveszélyes hóvihar" egyes helyeken akár 90 centiméternyi csapadékot is hozhat, és hogy a szél által felkorbácsolt reggeli dagály New York környékén ugyancsak 90 centiméterrel lehet magasabb a szokásosnál.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a sürgősségi járművek kivételével 13 megyében - beleértve New York várost is - megtiltotta a közúti közlekedést. Az intézkedés megsértőit 300 dolláros bírsággal sújthatják. Hasonló rendkívüli szabályokat léptettek életbe Connecticut és Massachusetts államban.

Fotók


"Ha ön (este) 11 óra után az autójában ül bármely úton, városban, faluban, akkor technikailag bűncselekményt követ el" - mondta Cuomo, rámutatva, hogy az életveszélyes helyzet nagyfokú óvatosságot követel meg.

New Yorkban a 2012-ben pusztító Sandy hurrikán óta nem vezettek be ilyen nagy léptékű óvintézkedéseket.

Bostonban a szél az előrejelzések szerint kedden csaknem hurrikán erejű lesz. A város polgármestere, Martin Walsh arra kérte a lakosokat, hogy tegyenek bejelentést a segítségre szoruló hajléktalanokról, és hogy figyeljenek oda idősebb szomszédjaikra. Sok massachusettsi üzletből elfogytak az alapvető élelmiszerek, a konzervek és a hóeltakarító eszközök.

Az északkeleti városok hétfő estére döntően kiürült utcáin hóekék dolgoztak. A közüzemi vállaltoknál a várható üzemzavarokra való tekintettel megerősítették az ügyeleti szolgálatot.

Fotók


A várhatóan szerdáig eltartó ítéletidő miatt országosan csaknem 7 ezer repülőjáratot töröltek, ami érinti a nemzetközi légiközlekedést is. Az Amtrak vasúti társaság szerelvényei kedden nem indulnak majd el New York városból az állam belső területei, valamint Massachusetts, Vermont és Maine állam felé.

Hétfő este elmaradtak a Broadway előadásai, elhalasztották a New York Knicks és a Brooklyn Nets hazai pályán játszott mérkőzéseit, és bezárták a New York-i állatkerteket is. A ENSZ-központ alkalmazottai keddre szabad napot kaptak, a keleti parti tanintézményekben, beleértve a Harvardot és az MIT-t szünet lesz. A szükségállapot által érintett helyeken az állami hivatalok is zárva tartanak majd kedden.

A New York-i tőzsde, miként hétfőn, kedden is a megszokott munkarendben működik majd.

Az eddigi legnagyobb New York-i hóesés 2006. február 11-én és 12-én 68 centiméter havat hozott.

Hétfő



Az Egyesült Államok északkeleti partvidékének mintegy 400 kilométeres, New Yorkot és Bostont is magában foglaló szakaszán hóvihar miatt figyelmeztetést adtak ki, négy államban kihirdették a szükségállapotot.

A szükségállapot New York, New Jersey, Connecticut és Massachusetts államra terjed ki. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak otthon. A vihar összesen mintegy 60 millió amerikai életét keserítheti meg.

Életveszélyes vihar


A meteorológiai szolgálat szerint az "életveszélyesnek" minősített vihar akár 60-90 centimétert is meghaladó hóval és óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekkel járhat. A viharos tél betöréséről és az emiatt életbe léptetett rendkívüli intézkedésekről a jelenleg Indiában tartózkodó, kedden Szaúd-Arábiába utazó Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

Törölt járatok, utazási tilalom


A havazás és az erős szél miatt több mint 5200 hétfői és keddi repülőjáratot töröltek. A bostoni Logan repülőtéren hétfő este héttől feltehetően szerda reggelig leállítják a forgalmat. A United Airlines gépei kedden várhatóan sem a három New York környéki repülőtérről, sem pedig Bostonból és Philadelphiából nem fognak felszállni.

A naponta 5 és fél millió ember szállító New York-i metró forgalmát hétfő este 8-tól korlátozni fogják.

A CSX vasúti társaság arra figyelmeztetett, hogy az ítéletidő miatt New York környékén, valamint Maryland, Pennsylvania, New Jersey, Massachusetts, Connecticut és Virginia állam területén 48 órát késhetnek a nyersolaj-szállítmányok.

Dannel Malloy, Connecticut állam kormányzója hétfő este 9-től közúti utazási tilalmat rendelt el. New York államban fontolóra vették, hogy éjjel 11-től hasonló intézkedést léptessenek életbe. Charlie Baker, Massachusetts kormányzója közölte, hogy Bostonban kedden szünetelni fog a tömegközlekedés és arra figyelmeztetett, hogy az óceánparti településeken áradás fenyegethet.

A tanítás is szünetel


Malloy becslése szerint a vihar miatt 100 ezer connecticuti otthon maradhat áram nélkül. Az államban, valamint a pennsylvaniai Philadelphiában hétfő délben bezártak az iskolák. New Yorkban és Bostonban kedden nem lesz tanítás.

Videó


A kamera korábban folyamatos élőképet sugárzott, azonban a tomboló viharban megszakadt vele kapcsolat. Ennek ellenére 8 órás anyagot sikerült rögzíteni a viharról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában