Ország-világ

2015.04.12. 08:33

A Jobbik nyert Tapolcán, a végleges eredményre várni kell

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje vezet a szavazatokkal, de kicsi a különbség. Egy szavazókörben vasárnap este nem számlálják össze a szavazatokat, ez pedig változtathat az eredményen.

Kormányváltó hangulatról beszéltek baloldali pártok


Kormányváltó hangulatról beszélt hétfőn több baloldali ellenzéki politikus a tapolcai választás eredményére reagálva. A megszólalók nem örülnek, hogy a Jobbik nyerte meg az egyéni mandátumot.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a tapolcai választás alátámasztotta, hogy hónapok óta kormányváltó hangulat van az országban, mert a Fidesz tavaly ősz óta egyetlen időközi országgyűlési választást sem tudott megnyerni - erről [namelink name="Vadai Ágnes"] beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a Fidesz hol balról, hol a szélsőjobbról kapja a pofonokat.

Az alelnök azt mondta, hogy a szavazók jelentős része - pártszimpátiájától függetlenül - az időközi választásokon a legesélyesebbnek vélt ellenzéki jelöltre voksol. A DK figyelmeztető jelnek tekintik a Jobbik győzelmét, de biztos abban, hogy a választáson nyertes pártnak nincs ennyi szavazója.

[namelink name="Szigetvári Viktor"], az Együtt társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem tudnak örülni a választási eredménynek pusztán azért, mert a Fidesz és a centrális erőtér politikája megbukott, ugyanis a demokratikus ellenzék "nem jó jelöltet, nem jó együttműködésben állított". Az MSZP-t és a DK-t is kritizáló politikus hozzátette, hogy Ajkán és Tapolcán újra megbukott az ellenzék 2014-es választási együttműködési modellje, míg létezik a sikeres "veszprémi modell", ahol új jelölttel, új szövetségesekkel szereztek új szavazókat.

Szigetvári Viktor az ellenzéki pártok feladatának nevezte, hogy ne vitatkozzanak személyeskedő módon, hanem a jövőről beszéljenek, új politikát hirdetessenek és működjenek együtt a civil szervezetekkel. Azt is mondta, a Jobbik előretörése olyan probléma, amelynek a demokrata ellenzéki pártok nem örülhetnek.

[namelink name="Tordai Bence"], a PM szóvivője sajtótájékoztatóján megrázónak nevezte, hogy egy "szélsőjobboldali, Putyin érdekeit szolgáló párt" jelöltje nyert. Ő is a "veszprémi modell" folytatását javasolta, mert szavai szerint ott az vezetett a sikerhez, hogy a helyi társadalom, a "régi baloldal és az új baloldal" egy jelölt mögé állt. Tapolcán viszont a "régi baloldal" pártjai úgy gondolták, hogy elég, ha egy fővárosi pártközpontban kijelölik az induló személyét - folytatta a szóvivő, aki szerint egy valódi és hiteles alternatívát kellett volna felajánlani a választáson.

A Magyar Liberális Párt szerint nagyon rossz jel, "egy szégyen az országnak", hogy a Jobbik egy egyéni választókerületben nyerni tudott - közölte a párt elnöke. [namelink name="Fodor Gábor"] azt mondta, a demokratikus ellenzék dolga, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő.

A liberális politikus is úgy értékelte, hogy a választók kormányváltást akarnak. A demokratikus ellenzék feladatának nevezte, hogy tegye világossá: aki kormányváltást akar és azt szeretné, hogy Magyarország a nyugati világhoz tartozzon, annak a liberálisokra és a baloldali demokrata pártokra kell szavaznia.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott a tapolcai időközi választáson. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják. Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Lánczi Tamás: végeredménynek tekinthető, hogy a Jobbik nyert


[namelink name="Lánczi Tamás"] szerint végeredménynek tekinthető a tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választás jelenlegi állása, azaz hogy a Jobbik jelöltje nyerte a választást.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán arról beszélt: meglepetés lenne, ha változás lenne az első és a második helyezett között. Hozzátette: a vasárnapi választás szimbolikus győzelme a Jobbiknak, de ebből nem lehet országos trendekre következtetni.

A kialakult eredményt tekinthetjük végeredménynek - mondta Lánczi Tamás, ugyanakkor jelezte, hogy a matematikai esély még megvan rá, hogy az élen helyet cseréljen a Fidesz és a Jobbik jelöltje. Közöttük 261 szavazatnyi a különbség, és még 500-at nem számoltak meg - mutatott rá.

Szavai szerint a Jobbik nagyon jó volt a mozgósításban. Tapolca hagyományosan a Jobbik erőssége, ott érte el a párt az őszi önkormányzati választáson az egyik legjobb eredményét - mondta Lánczi Tamás.

Szerinte a Fidesz nem vagy csak részben tudta megmozdítani azokat a szavazókat, akiket egy évvel ezelőtt el tudott vinni az urnákhoz.

A baloldal nagyon csúfosan lemaradt - mondta Lánczi Tamás, rámutatva arra, hogy a jobbikos és a fideszes jelölt között néhány száz szavazat a különbség, a szocialista jelölt viszont több ezer szavazattal maradt le.

Szerinte a baloldal beállt egy szintre. Mint mondta, abból a szavazatveszteségből, amelyet a Fidesz elkönyvelt az elmúlt fél évben, csak a Jobbik tudott profitálni.

Political Capital: a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a Jobbikot


A Political Capital elemzése szerint a Jobbik vasárnapi sikere jelzi, hogy a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a pártot: ledőltek azok a tabuk, amelyek főképp a bizonytalan választók jelentős részét tartották távol a Jobbiktól.

A tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választáson elért jobbikos győzelem megerősítette: nincs plafonja a Jobbik növekedésének, csak a rivális pártok lehetnének képesek megállítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre nincs jele - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésben.

Mint írták, az országgyűlési és az önkormányzati választások után újabb bizonyítéka látható annak, hogy sikeres a Jobbik elmúlt másfél évben folytatott, mérséklődést célzó imázskampánya. Mindez megerősíti Vona Gábor Jobbik-elnök párton belül pozícióját: ezek után még határozottabb lépésekkel haladhat a politikai jobbközép irányába.

Az elemzés szerint "megbukott a centrális erőtér stratégiája": előbb "balról", most pedig "jobbról" győzték le a Fideszt. A kétpólusú ellenzékét a kormánypárt már nem tudja saját előnyére fordítani. Ráadásul éppen ebben, az alapvetően jobboldali karakterű, de hárompólusú választókerületben lett volna elvárható, hogy működjön a centrális erőtér stratégiája, de csak tisztes helytállásra futotta a Fidesz erejéből - olvasható az elemzésben. A Political Capital szerint "országosan vélhetően ennél is rosszabbul áll a kormánypárt".

Rig Lajos, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje beszél, mellette Vona Gábor pártelnök az ellenzéki jelölt sajtótájékoztatóján, Tapolcán április 12-én. Fotó: MTI/Varga György

Rig Lajos, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje beszél, mellette Vona Gábor pártelnök az ellenzéki jelölt sajtótájékoztatóján, Tapolcán április 12-én.
Fotó: MTI/Varga György

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a Fidesz láthatóan nem tud mit kezdeni a Jobbik-jelenséggel: miután éveken keresztül gyakorlatilag nem támadta ideológiailag jobboldali riválisát, a kampányhajrában azt a stratégiát választotta, ami a baloldalon az elmúlt években már egyértelműen megbukott, a Jobbik stigmatizálását ("a Jobbik neonáci párt").

A Political Capital szerint az MSZP számára kitörést jelenthetett volna, ha nem csak "hazai pályán" (Újpesten), vagy nem csak egy független jelöltet támogatva (Veszprémben) képes legyőzni a Fideszt. Ezt a korábbiaknál egyértelműen nehezebb célját nem sikerült elérnie, "váltópárti babérjai ezzel újra alaposan megkérdőjeleződtek" - fogalmaztak.

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott - és várhatóan csütörtökön megszámlálandó - voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Vasárnap írtuk:

[namelink name="Rig Lajos"], a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló [namelink name="Fenyvesi Zoltán"] (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Ebben a körzetben várhatóan

csütörtökig számolják össze a szavazatokat,


így addig várni kell az eredményre.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP, a DK és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta, a többi jelölt 1 százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy minden, a külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár leadta voksát vasárnap. Ez azt jelenti, 8 külképviseletről 11 szavazatot várnak Magyarországra.

A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására a tapolcai, 6-os számú szavazókört jelölték ki. A szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak, ebbe keverik be hazaérkezésük után a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható.

Ajkán az MSZP, Tapolcán a Jobbik, Sümegen a Fidesz nyert.

Vona Gábor: történelmi győzelmet arattunk


Történelmi győzelmet aratott a Jobbik, először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely "nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak" - jelentette ki [namelink name="Vona Gábor"] vasárnap este Tapolcán, a veszprémi hármas számú választási körzet eredményeinek csaknem teljes feldolgozottságát követő sajtótájékoztatóján.

A Jobbik elnöke úgy fogalmazott: pártja megszerezte története első egyéni mandátumát, ráadásul a Dunántúlon, ezért "érdemes elgondolkodni azon, mi lehet Kelet-Magyarországon".

Vona Gábor azt mondta: "elbukott az arrogancia, a tisztességtelenség, a fenyegetés és a korrupció". Eddig működött egy rendszer, ami a félelemkeltésre, a zsarolásra, a megfélemlítésre, a magyar emberek tűrőképességének határtalanságára épített", de a mostani választás azt bizonyította be, hogy az embereknek elege lett a fenyegető, mindent megkaparintani akaró hatalomból, és azt mondták: "elég volt, nix Orbán Viktor, nix Fidesz".

Orbán Viktor: van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda

A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet a tapolcai időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak.

Orbán Viktor azt írta: "van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában