Ország-világ

2015.04.30. 12:40

Erre figyelj, ha futni szeretnél

Tavasszal sokan mozdulnak ki a szabadba, a természet sok sportolni vágyót csábít ki az edzőtermekből. A szabad ég alatt mozogni sokkal kevésbé monoton, mint egy konditeremben, ugyanakkor semmiképp sem szabad átgondolatlanul belevágni.

Pavló Péter

– Nagyon szeretem a testmozgást, ezért télen sem maradhat ki az edzés. Hetente két-három alkalommal járok edzőterembe, de a jó idő beköszöntével azonnal visszatérek a szabadba. Szeretek futni és kerékpározni, de a barátommal gyakran eljárunk tollasozni is – feltéve, hogy nem fúj a szél – osztotta meg élményeit velünk olvasón, Tóth Éva. Mint mondja: a szabadban való sportolást azért is szereti jobban, mert számára sokkal nagyobb kikapcsolást nyújt, mint az edzőteremben töltött néhány óra.

Futni a szabadban jobb

Tavasszal sokan mennek ki a természetbe kocogni egy kicsit, ám a szakemberek szerint nagyon fontos, hogy ne ész nélkül vágjunk bele a dologba, inkább tervezzünk előre.

– Sok különbség van az edzőtermi és a szabad levegőn történő mozgás között. Sokan úgy gondolják, hogy a futópadon sokkal jobban kíméljük az ízületeinket, mint adott esetben az utcán, a mai modern, rezgéscsillapító talppal ellátott futócipőknek köszönhetőn azonban ez már feltétlen van így.

A futópadon kisebb a hatékonyság, a természetben futni nagyjából 20-30 százalékkal hatékonyabb lehet – mondja Balog Tamás fitnesz-tanácsadó.

A szakember szerint az sem elhanyagolható tény, hogy a szabadtéri mozgásnál sokkal kisebb a monotonitás-érzet, ráadásul a szervezet a napsütéssel plusz D-vitaminhoz is jut.

vfbvbvbv

 

Figyeljünk a helyszínválasztásra

A Journal of the American College of Cardiology című neves orvosi szaklapban a közelmúltban közölt kutatási eredmény szerint a légszennyezettség is stroke-hoz, vagyis agyvérzéshez vezethet. Sportolás közben mindig szaporább a lélegzetünk, ezért nagyon fontos, hogy a szabadtéri sportoláshoz megfelelő helyszínt válasszunk.

– Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem azért mozgunk, hogy egy újabb feladatot kipipáljunk a napi teendők listájáról, hanem azért, mert szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni. Éppen ezért

a helyszínt is úgy kell megválasztanunk, hogy az lehetőleg távol essen a város zajától.

Erre alkalmas lehet egy erdő vagy egy rét, arra viszont fokozottan figyelnünk kell, hogy a talaj egyenetlensége miatt nehogy megsérüljünk – hangsúlyozza a fitnesz-tanácsadó.

Jó sportszer kell

Ma már kevés olyan sportág létezik, amelyikre ne lehetne több tíz, adott esetben több százezer forintot költeni. A szakember szerint azonban nem az a lényeg, hogy mennyit költünk, csupán az, hogy a sportszerünk biztonságos, és a választott sportnak megfelelő legyen. A legfontosabb szabály, hogy az eszköz se törött, se szakadt ne legyen, mert az könnyen balesetet okozhat.

A technikai sportok jellemzően mindig drágábbak, hiszen ott eszközt is vásárolnunk kell, így annak, hogy milyen sportágat választunk, inkább csak a pénztárcánk szabhat határt. Bár az olcsó utánzatok rendkívül csábítók lehetnek, a baleset veszélyességük miatt nem biztos, hogy jó ötlet egy ilyennel nekiindulni. De milyen sportágat érdemes egyáltalán választani?

Kérjünk tanácsot

A futást és a kerékpározást sokan szeretik, a jó idő beálltával azonban a vízi sportok kerülnek előtérbe. – Az úszás, evezés és kajak-kenuzás mellett a wakeboard és a vízisíelés is nagyon népszerű, sok fiatal választja ezt a sportot magának. Mindemellett az utcai edzés, az úgynevezett street workout és a TRX is egyre szélesebb körben ismert és kedvelt mozgásforma. Az anyagiak mellett persze az sem mindegy, hogy ki milyen alkat, és mekkora terhelést bír a szervezete, éppen ezért

nem szabad fejjel menni a falnak, érdemes egy szakember véleményét is kiérni, nehogy többet ártsunk, mint használjunk

– javasolja Balog Tamás. Fontos szabály azonban, hogy a bemelegítés és a levezetés akkor se maradjon el, ha nem kérünk semmilyen tanácsot.

Mit vigyünk magunkkal?

A szabadtéri sportolás egyik kardinális kérdése, hogy mit vigyünk magunkkal, mi az a minimális „felszerelés" – a sportszereken kívül –, amit érdemes magunknál tartani? A szakember szerint folyadék mindenképpen kell, a hosszútávfutók esetében pedig nem árt, ha van nálunk egy energiaszelet is. Emellett a napszúrás ellen legyen rajtunk sapka, védekezzünk megfelelő faktorú naptejjel és a napszemüveget is jó szívvel javasolja a fitnesz-tanácsadó.

– A mobiltelefont is nyugodtan magunkkal vihetjük, sőt, jó is, ha nálunk van, hiszen ha bajba kerülünk, vagy megsérülünk, könnyen hívhatunk segítséget. A lényeg, hogy halkítsuk le, hogy a mozgás valóban kikapcsoljon bennünket, és ne azon stresszeljünk, hogy a főnök mikor hív majd legközelebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában