Ország-világ

2015.05.04. 21:34

6 tipp, ha nem tud elaludni

A Föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved vagy alvásbeteg - hívja fel a figyelmet az Alvásorvosok Világszövetsége. A szakemberek a pihentető alvás fontosságára mutattak rá, valamint az alvászavarok, alvásbetegségek megelőzhetőségét, kezelhetőségét hangsúlyozták.

Munkatársunktól

 Önálló tudomány is lehet


Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplínává nyilvánítását.

 

A World Sleep Day (WSD) idei jelentése szerint a csaknem 120-féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető, és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van.


Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag.

 

Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag

Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag


A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem – például a gépjárművezetők körében – súlyos baleseti kockázatot is jelent.

6 tipp az alváshoz

1. Egyórás levezetés

Ha egész nap mozgásban vagy, esetleg megfeszített szellemi munkát végzel, és otthon sem tudsz pihenni, érdemes elalvás előtt 1 órával már nem tévézni, nem olvasni és nem megerőltetni magunkat. A "levezetésnek" köszönhetően lefekvéskor könnyebb lesz elaludni.

2. Forró fürdő

Sokat segíthet egy jó forró fürdő vagy zuhany is. Ez lényegében egy trükk, amivel becsaphatjuk szervezetünket, hiszen a forró víztől nő a testhőmérséklet, ami ugyanilyen hirtelen vissza is csökken. A testhőcsökkenés hatására viszont lassul a szívverés, ami álmos érzést is kiválthat.

3. Ne feküdj le, ha nem vagy álmos

Semmi értelme 1-2 órán át forgolódni, csak azért, hogy elmondhasd, 9-10 órát ágyban töltöttél. Ha ugyanis nem vagy eléggé álmos, tényleg nehéz lesz elaludni.

4. Nyugodj meg

Ha fizikailag elfáradsz nap közben, és hagysz időt lazulni lefekvés előtt, akkor nem lesz gond az alvással. Sokkal rosszabb viszont egy stresszes nap után aludni. Ilyenkor már nap közben igyekezz távol tartani magad a feszültségtől. Nyugtató zene, meditáció, vagy akár egy pohár meleg tej - olykor egy sör - is sokat segíthet.

5. Ne legyen kéznél az "idő"

A telefont és ébresztőórát sem érdemes közel tartani magadhoz, ha lefekszel. Egyrészt, a beállított ébresztőórát reggel nagyobb eséllyel nyomod le és visszaalszol, de ami legalább ekkora baj, ha éjszaka alvás helyett azt nézegeted, hogy mennyi időd van még pihenni.

6. Írd le a gondolataid

Lefekvés után is csak a holnapi teendőkön agyalsz? Listák kavarognak a fejedben? Azon gondolkodsz, hogyan állítsd össze a határidős beszámolód? Írd le a gondolataid, tervezd meg a következő napod, és látod majd, hogy minden rendben lesz. Ha nem, akkor pedig engedd el, úgysem tehetsz ellene előtte való este. Csak rontod a helyzetet, ha kialvatlan leszel másnap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában