Ország-világ

2015.05.04. 01:07

Ezúttal jó dolgot akarnak velünk megetetni

A magyarországi halfogyasztás 5 kilogramm körül alakul, bár a pesszimistábbak szerint jó, ha valójában 4 kilogrammnyi halat eszünk.

MTI

A legtöbben azzal indokolják a hal mellőzését, hogy drága vagy azt, hogy nehéz beszerezni. Pedig, ha a legnagyobb magyar áruházlánc kínálatát nézzük, a karácsonyi halevős időszakon kívül is találni csirke vagy sertésáron halat: például amur 1200 forint, busa 1000 forintért is kapható. A piacokon ráadásul olykor ennél olcsóbban is hozzájuthatunk. Magyarán, kis odafigyeléssel és tudatossággal helyet lehet szorítani a halnak az étkezőasztalon.

A tudósok szerint tovább él, aki rendszeresen eszik halat.

 

De lássuk, miért érdemes halat enni! Kezdjük ott, hogy a hal húsa lazább szerkezetű, magasabb víztartalmú, kevésbé zsíros, így már csak ezért jóval egészségesebb. Persze ez az elkészítéstől is függ, mert ha mindig bő zsírban sütjük vagy rántjuk, akkor temérdek zsírt meg lehet enni vele. A hal amellett, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz A-, B- és D-vitaminokban is gazdag, sőt, vas, jód, magnézium, kalcium és cink is van benne.

Nem véletlen, hogy az orvosok szerint a rendszeres halfogyasztók akár évekkel tovább élhetnek, illetve, azoknál akik rendszeresen esznek halat, 20-30 százalékkal csökkenhet a szív- érrendszeri megbetegedések kockázata.

A rövidesen elkészülő Magyar Halgazdálkodási Operatív Program célja, hogy megduplázza az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztást.  A programot az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, és a jóváhagyását követően a jövő évtől a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban 15 milliárd forintnyi támogatást jelent a halászati ágazat számára - ismertette Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Ez a keret 3 milliárd forinttal nagyobb, mint az előző időszakban volt. Az EU irányelvei szerint az akvakultúra nagyarányú fejlesztése a cél a tengerparti és a tengerekkel nem rendelkező tagországokban egyaránt.

A hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente 20-22 kilogrammnyi halat fogyasztanak. Ide kellene eljutnunk.

Nincs ideje? Íme, egy villámgyors halas recept: egy szelet bármilyen halfilét besózunk, borsozunk és egy jó nagy szelet alufóliára terítünk hozzárakunk zöldségeket - brokkolit, paprikát, spárgát, amit csak akarunk -, egy kis fehér bor, olívaolaj, citromlé, ízlés szerint kapor vagy menta, de többféle zöldfűszer jó lehet. Az alufólia másik részét ráhajtjuk a halra, és a négy oldalát felhajtogatva minden oldalról zárt tasakot csinálunk. Lazán hajtsuk, hogy legyen helyük a halnak és a zöldségeknek párolódni. Sütőben 15-20 perc alatt kész. Előkészülettel együtt 30 perces étel. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában