Ország-világ

2015.05.04. 21:30

Hasznos és káros is lehet. Mi az?

Ha kimondjuk a szenvedély szót, az embereknek többnyire a szerelem és a káros szenvedélyek jutnak eszükbe. Valójában kinek mit jelent e fogalom, azt befolyásolhatja a társadalmi helyzet, az életkor, a vallás és a különböző előítéletek.

Váradi Katalin

Az értelmező kéziszótár szerint a „szenvedély: sodró erejű érzelem, ösztönző vágy, erős, önkéntelen törekvés". A mai civilizáció a szenvedélyt egyfajta vadsággal, az érzelmek vad tombolásával azonosítja. Keresztény felfogás szerint pedig egy mindent elsöprő indulatkitörés, amely a józan észt, a logikus gondolkodást félretéve cselekszik.


A szenvedélyre szükségünk van, hiszen egyfajta hajtóerő, az önmegvalósítás természetes motorja. Tárgya pedig bármi lehet, például a szerelem, a sport, a tanulás, a munka, a zene, a tánc, az ének, a különböző tárgyak gyűjtése, de a pénz költése, az alkohol, a drog, a játékautomaták, a számítógép, sőt az egészséges életmód is. Egyfajta figyelemelterelőként szolgálnak, hogy elfeledtessék a hétköznapi gondokat, problémákat, vagyis hogy csökkentsék a lélek fájdalmait. Szenvedélyeink lehetnek hasznosak és károsak.

 

A tánchoz is kell szenvedély.

A tánchoz is kell szenvedély.


Ha egy tevékenység, amely iránt erősebben elköteleződtünk, hosszú távon is jótékony hatású, tehát kikapcsol, és talán még fejlődünk is általa, akkor az egy hasznos, pozitív szenvedély. Örömtelivé teszi az életünket, és nem fordít el bennünket a családtól, a barátoktól, az egészséges életformától. Vannak azonban, akik nem jól választanak, és a felszabadultság, az öröm érzésének kiváltásához, a gondfelejtéshez az alkoholt, a különböző drogokat hívják segítségül. Talán mert befolyásolhatók, és mert meg akarnak felelni bizonyos elvárásoknak.


Talán egy családi példa, genetikai hajlam is erre készteti őket. A családon belüli vagy baráti bensőséges kapcsolatok hiánya, a feldolgozatlan veszteségek, a különböző krízishelyzetek is gyorsan a káros szenvedélyek felé sodorhatják az embert. Minél hosszabb ideig él valaki e szenvedélyek rabságában, annál nehezebb kiszabadítani a saját maga által épített börtönből. Szervezetük és lelkük maradandó károsodást szenved. Mint mindig, ebben az esetben is a legnagyobb segítség a megelőzés.

Szerzőnk egészségtantanár, wellnessanimátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában