Ország-világ

2015.06.15. 20:54

Elsárguló szemlencse borítja fel a bioritmusunkat

Időskorra sokak életciklusa felborul, az ébrenlét és az alvás ideje szélsőséges esetben akár fel is cserélődhet. A szakemberek szerint a jelenségért a szemlencse elszíneződése is felelőssé tehető, emiatt azonban nem biztos, hogy érdemes műtétet vállalni.

Pavló Péter

Időskorra az ember bioritmusa nagymértékben megváltozik. Míg fiatalon az alvás jellemzően éjszaka, az ébrenlét pedig leginkább nappal történik, addig a kor előrehaladtával ez a ciklus felborul, aminek hatására egyre többen küzdenek valamilyen alvászavarral.

A Sleep című rangos orvosi szaklapban nemrég megjelent dán kutatási eredmények szerint a bioritmus felborulása nagyban köszönhető annak, hogy időskorra az ember szemlencséje egyre sárgább színűvé válik. Bár az eredmény segíthet az alvászavarok elleni küzdelemben, a szakemberek szerint nem árt a helyén kezelni az eredményt.

– Azt már régóta tudni, hogy a szembe jutó fénynek, azon belül is elsősorban a kék fénynek hatása van a melatonin nevű hormon termelődésére, ami az alvásunkért felelős. A mostani kutatási eredmény azt a korábbi feltételezést támasztja alá, hogy az idősekben valóban csökken a kék fény hatása, ennek köszönhetően pedig a bioritmusuk is felborul: a melatonintermelés hiánya miatt nappal alszanak, éjszaka pedig sokkal többet vannak ébren egy egészséges, fiatal felnőtthöz képest – mondja [namelink name="dr. Hári Kovács András"], a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának szakorvosa.
 

Az idősek gyakran nappal is alszanak, éjszaka pedig többet vannak ébren. Fotó: sutterstock

Az idősek gyakran nappal is alszanak, éjszaka pedig többet vannak ébren. Fotó: sutterstock


– Ennek oka, hogy a szemlencse a kor előrehaladtával egyre több kék fényt szűr ki, így kevesebb jut belőle a retinába, így nem termelődik annyi melatonin, amennyi a normális működéshez kellene – hangsúlyozza dr. Hári Kovács András. Bár a kutatási eredményt fontosnak tartja, a szemész szakorvos úgy látja, a jelenleginél mélyebb vizsgálatok is szükségesek ahhoz, hogy megállapíthassuk, a szemlencse változása milyen mértékben felelős az időskori alvászavarokért.

A szakemberek szerint az alvási és ébrenléti ciklusunk már 45-50 éves kortól kezdve megváltozhat, a szemlencsénk ugyanis kora felnőttkortól fogva folyamatosan sárgul. Ennek eredményeként viszonylag korán jelentkezhet a bioritmus felborulása.

– A dolgot szerencsére lehet orvosolni, például szürkehályog-műtéttel, ez azonban csak részben eredményezhet megoldást. Korábban japán orvosok készítettek felmérést annak kapcsán, hogy az ilyen jellegű beavatkozások előtt és után hogyan változott a páciensek melatonintermelése, a megfigyelések szerint viszont alig vagy sehogy, így nem javaslom, hogy valaki csak a bioritmus felborulása miatt ilyen műtétet vállaljon. Elsősorban az életmódváltás, a korábbinál több mozgás, esetleg a kékfény-terápia ajánlható, ami segíthet a normális ciklus visszaállításában – mondja dr. Hári Kovács András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában