Ország-világ

2015.06.13. 13:11

Nem megy az edzés? Így motiváld magad!

Nem érek rá, nincs kedvem - ezek a leggyakoribb kifogások, ha egy kis edzésről van szó. Pedig naponta 30 perc mozgással már csodákat lehet tenni: fittebbnek, frissebbnek érezzük magunkat, és ami nagyon fontos egészségesebbek is lehetünk.

Az edzést általában csak elkezdeni nehéz, ha már megy, akkor könnyen hozzá lehet szokni. Ehhez segít, ha motiváljuk magunkat. Ne szégyelljünk külső segítséget hívni! Íme, néhány trükk.

Akármilyen jó dolog az edzés, mindenki érezte már úgy, hogy nem lelkesedik eléggé. Nem kell megijedni, természetes, hogy olykor alábbhagy a lendület. Van megoldás azonban arra, hogy ilyenkor átsegítsük magunkat a holtponton.

Elérhető célok - elégedett ember

A motiválatlanság vagy a halogatás sok esetben a túlzott célok, illetve a nem reális célok miatti félelem következményei. Ne akarjon azonnal olyan testalkatot, mint egy profi sportolónak van. Ő feltehetőleg 10-15 éve intenzíven edz nap, mint nap, normális, hogy sokkal jobban néz ki. Legyen türelmes önmagával, tűzzön ki elérhető célokat, haladjon lépésről-lépésre, és elégedettebb lesz, ami extra motivációt ad.

Vezessen edzésnaplót

Ha előre megtervezett rendszerben edz, egyrészt könnyebben beoszthatja az időt, így nagyobb az esély rá, hogy nem kell kihagynia a napi mozgást. A naptárba írt edzésnek motiváló ereje van, hiszen emlékeztet arra, hogy mit várunk el önmagunktól.

 

 

Együtt könnyebb

Beszélgessen rokonaival, barátaival arról, hogy mit szeretne elérni. Biztatni fogják, ami nagy segítséget jelent. Vegyen rá valakit, hogy járjanak együtt edzeni. Így egymást is motiválhatják a rosszabb napokon.

Hallgassa kedvenc zenéit

Bizonyos szakértők szerint edzés közben nem szabad zenét hallgatni, mert annak ritmusa kizökkenthet a gyakorlatból. Van ebben valami, de ez a tényező leginkább azoknál a mozgásformáknál fontos, ahol "kőbe vésett" mozdulatok ütemre történnek. Egy kis kocogáshoz vagy otthoni tornához nyugodtan szólhat a zene. Érdemes összeválogatni a kedvenceket, hiszen ez is motivál.

Nézzen motiváló képeket, videókat

Szeretne úgy kinézni, mint a kedvenc sportolója? Kövesse Facebookon, Twitteren, Tumblren, keresse a képeit a neten, nézze meg a videóit. Többségük pontosan tudja, hogy példakép, ezért számos anyagot oszt meg magáról és edzéseiről a közösségi oldalakon. Legyenek ők a háttérképei, hogy ha rájuk pillant, segítsenek elérni a célt.

 

Olvasson példaképeitől!

„Pályafutásom során több mint kilencezer dobást elhibáztam, vesztettem csaknem háromszáz mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni." - Michael Jordan, amerikai kosárlabdázó.

 „A győztesek és a vesztesek között óriásinak tartják a különbséget, mégis valójában nagyon kicsin múlik, ki lesz a bajnok. Azok a bajnokok, akik a végén fölemelhetik a trófeát. A győztesek maradnak. A veszteseknek menniük kell.“ - Roger Federer, világelső teniszező.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában