Ország-világ

2015.06.22. 20:48

Veszélyes a lábon növő Haglund-sarok

A viszonylag gyakori eltérés, a Haglund-sarok a sarokcsont hátsó felszínén, az Achilles-ín- tapadás környékén megjelenő csontkinövés. Fáj, kellemetlen, és komolyabb károsodást is okozhat.

Munkatársunktól

Sokszor nem is betegségnek, hanem a sarokcsont fejlődési variációjának tekintik a Haglund-sarkat, ami egy csontkinövés a sarokcsont hátsó felszínén, az Achilles-ín-tapadás környékén.


Főként a serdülőkor tájékán jelentkeznek halmozottan a panaszok, de későbbi életkorban is megjelenhetnek a tünetek. A betegek főként a nyomási tünetek okozta fájdalom miatt figyelnek fel lábuk eltérésére. Gyakori a cipőviselés okozta irritáció, gyulladás, bőrkeménykedés a területnek megfelelően, ugyanis a cipő hátsó része nyomja az érintett részt.

 

Kamaszkorban jelentkezhetnek a kinövéses panaszok a lábon.

Kamaszkorban jelentkezhetnek a kinövéses panaszok a lábon.


A fő panasz általában a fájdalom a csontkinövés területén, amelyhez gyakorta társul kímélő sántítás is. A tünet lehet még a saroktáj nyomásérzékenysége, amely a láb hátrafeszítésekor fokozódik, illetve látható még bőrpír, amelyhez a környező területtől eltérő melegebb tapintat is társul.


A kezelés kezdeti esetekben konzervatív, amely jegelést, pihentetést, gyulladáscsökkentő gélek helyi kezelését jelenti. Nagyon fontos, hogy a sportot átmenetileg szüneteltessük, illetve figyeljünk rá, hogy kényelmes lábbelit viseljünk, így a további irritáció elkerülhető.


Ha ezzel a kezeléssel nem érünk el eredményt, vagy a panaszok visszatérnek, akkor műtéti beavatkozásra van szükség. Ebben az esetben az Achilles-ín mellett ejtett metszésből felkeressük a csontnövedéket, és azt eltávolítjuk. Ellenkező esetben az állandó irritáció és gyulladás miatt károsodhat az Achilles-ín állománya is, amely akár ínszakadáshoz is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában