Ország-világ

2015.07.28. 14:57

Elnapolták a vörösiszapömlés büntetőperét

A pert az ügyész, a védők és a vádlottak kérésére augusztus 17-ére napolták, az ügyész ugyanis bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat.

Az ügyész, a védők és a vádlottak kérésére augusztus 17-ére elnapolták a vörösiszapömlés miatt indított büntetőügy tárgyalását, az ügyész ugyanis bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat - közölte a Veszprémi Törvényszék a honlapján.

A közlemény szerint a bíróság további szakértők meghallgatása után július 21-én befejezte a bizonyítási eljárást, ezután szeptember 17-ig - az ítélkezési szünet idejére is - minden munkanapra tárgyalást tűzött ki az ügy mielőbbi befejezése érdekében.

"A bizonyítási eljárás befejezését követően azonban az ügyész bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat, s annak előkészítése végett a tárgyalás elnapolására tett indítványt. Ugyancsak a tárgyalás elnapolását kérték közös beadványukban a vádlottak és a védők a felkészülés érdekében" - írták.

Hozzátették, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tárgyaláson meghallgatott felszámolóbiztosa bejelentette, hogy a szeptember közepéig tartó folyamatos tárgyalások a csaknem ötszáz embert foglalkoztató társaság működését is veszélyeztetnék: azok "súlyos biztonsági kockázatot" jelentenének, hiszen a vádlottak közül többen is a cég felső vezetői.

A törvényszék ezért a "társadalmi felelősségvállalás, illetve a fegyveregyenlőség és a tisztességes eljárás követelményeit szem előtt tartva" döntött a tárgyalás elnapolása mellett.

A per az ügyész, illetve a védők és vádlottak által kérthez képest rövidebb idő múlva, augusztus 17-19-én folytatódik a vádmódosítással és a perbeszédekkel - közölte a törvényszék.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult. Az eredeti vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában