Ország-világ

2015.07.08. 14:28

Igazság a vitaminokról és étrend-kiegészítőkről

Hazánkban 10 ezernél is több étrend-kiegészítő érhető el a bolti forgalomban. Mégis, a mai napig kevesen tudják, mi fán teremnek ezek a szerek, és melyiket érdemes vagy nem ajánlott fogyasztani egyáltalán.

Kérjük dietetikus, szakorvos segítségét

A szakemberek jókora hányada megegyezik abban az alapvetésben, hogy kiegyensúlyozott, körültekintő és változatos táplálkozás esetén nincs szükség extra vitaminbevitelre vagy táplálék-kiegészítőkre. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a rendszeres, intenzív testmozgás, vagy hosszan tartó stresszes életmód igényli az extra vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitelét a szervezetbe.

A legjobb megoldás erre a több zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ilyen esetben azt tanácsoljuk: dietetikus segítségével alakítsuk át az étrendet, illetve egy-egy étrend-kiegészítő használatát megelőzően kérjük ki szakorvos, dietetikus véleményét.

Vízben és zsírban oldódó

A vitaminpótlás szabályaira hívja fel a figyelmet Lada Szilvia, dietetikus az Aranyklinika táplálkozástudományi szakértője: az étrend-kiegészítők használata esetén – legyen szó akár multivitaminról, egy-két vitamintípusról vagy bármilyen nyomelem extra fogyasztásáról – oda kell figyelni az ajánlott napi mennyiség betartására. Ugyanis a vízben oldódó vitaminok, mint a B-komplexet, a C- és P-vitaminokat a szervezet nem képes raktározni, ezért túladagolva könnyedén távoznak a szervezetből vizeléskor, de a zsírban oldódó vitaminok túlzott fogyasztása okozhat problémákat.

Az A-, D-, E-, és K-vitaminok esetében az ajánlott napi mennyiségnél nem szabad többet beszedni. Ezen vitaminokat a szervezet raktározni tudja főképp a zsírszövetben és a májban, éppen ezért normál, egészséges táplálkozás esetén nem szükséges a napi pótlásuk, máskülönben fennáll a túladagolás veszélye.

 

Melyiket választaná: tabletták vagy zöldség és gyümölcs?

 

Túladagolása és hiánya

Az A-vitamin hiánya farkasvakságot szaruhártya-kötőhártya elváltozásra, illetve légúti- légzőrendszeri megbetegedésekre okoz, növeli a fertőzések kialakulásnak esélyét. Túladagolása mérgezéses tüneteket okoz: hányáshoz, hasmenéshez, homályos látáshoz és zavart idegállapothoz vezethet. 

A D-vitamin hiányában angolkór alakul ki, amely a csontok súlyos deformálódásával jár. Túladagolva viszont hiperkalcémia, izületi fájdalmak, étvágytalanság,vesekő alakulhat ki, és növeli az érelmeszesedés kockázatát kockázatát is. Az E vitamin fontos a szervezet számára a rákmegelőző hatása miatt. Mérsékelt hiánya nem okoz tüneteket, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem fordul elő. Az E-vitamin hiánya 2 éves kor alatti gyermeknél átlagnál gyengébb in-reflex, idegkárosodással járhat, felnőtteknél, vérszegénység, izom-és idegsorvadáshoz vezethet. E-vitamin hosszan tartó hiánya akár meddőséget is okozhat.

Túladagolva viszont emésztési problémákat, kettős látást, fáradtságot és izomgyengeséget okozhat. Túlzott E vitamin bevitel csökkenti az A,D, K vitamin felszívódását. A túl kevés K-vitamin véres vizeletet, orrvérzést és csontritkulást is eredményezhet. Túladagolása nem jár mérgezési tünetekkel, de májkárosodást okozhat ezáltal a gyógyszerek hatását semlegesítheti.

Elsődleges és másodlagos hiány

A szervezet vitaminszükségletét nagyon sok tényező befolyásolja: kor, nem, fizikai állapot, életvitel, betegségek, fertőzések, táplálkozási szokások. A vitaminhiány általában táplálkozási okra vezethető vissza, ilyenkor elsődleges hiányról beszélünk, mivel a táplálékkal bekerülő vitaminmennyiség nem fedezi a szükségletet. Másodlagos hiány akkor jelentkezik ha az emésztőrendszerbe kerülő vagy ott termelődő B12-, K-vitamin nem képes felszívódni.

A 2009-es OTÁP országos felmérés alapján a felnőtt lakosság csaknem kétharmad túlsúlyos, alacsony a kálcium bevitel, a foszfor bevitel az ajánlott kétszerese, a nők vas, réz és cink bevitele elégtelen. Továbbá vizsgálatok igazolják, hogy a D-vitamin bevitele is elmarad az ajánlottól.

Amikor a vitamint pótolni kell

Tartós éhezés, nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű esetén, koplalás vagy eltúlzott diéta illetve fogyókúra esetén javasolt a vitamin pótlása. Továbbá egyéb betegségek mint az emésztési- vagy felszívódási zavaroknál esetleg egy hosszan tartó gyógyszeres kezeléskor. Ilyen esetben mindenképp kérjük ki szakember véleményét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában