Ország-világ

2015.07.30. 19:14

Jöhet még sportolóra kánikula - az edzéstervet időjáráshoz is igazítani kell

A június eleji kánikula sem riasztotta vissza a rendszeres sportolókat tevékenységüktől. Ki a tűző napon, ki légkondicionált edzőteremben, ki otthon égette a kalóriákat. Enyhült ugyan az idő, de ,jöhet még a sportolóra 40 fok is. Balog Tamás fitnesz-tanácsadó segít abban, mit hogyan, hol és mikor sportoljunk a melegben.

Balmaz Ágnes

Bár már egy hete fellélegezhet az ember, kemény kánikulai napokon vagyunk túl. A rendszeresen sportolók a nagy melegben sem ültek tétlenül, érdemes azonban figyelembe venni az időjárást, egészségi állapotot, tűrőképességet az edzésterv kialakításában, hogy valóban élvezhető és hasznos legyen a nyári mozgás.
Reggeli edzés könnyű étkezés után

– Mivel a bioritmusa mindenkinek más, nincs általános szabály arra, mely napszakban eddzünk. Mindenki máskor aktívabb, de a kánikulai napokon kora reggel érdemesebb mozogni, mert a meleg jobban igénybe veszi szervezetünket, és estére fáradtabbak vagyunk – javasolja Balog Tamás fitnesz-tanácsadó, aki hozzáteszi, fontos, hogy ne éhgyomorra kezdjük a mozgást. Előtte legalább 30 perccel fogyasszunk minimális táplálékot.

– Erre nyáron a gyümölcsök tökéletesen alkalmasak. Lédúsak, fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Az edzés, a mozgás étvágycsökkentő hatású, de amint pótoljuk az elvesztett folyadékot, jelentkezik az éhségérzet – mondja a szakember.

Fehérje- és szénhidrátpótlás

Érdemes, és ez nem csak a nyári időszakra érdemes, fehérjében gazdag zöldségeket, illetve halat vagy szárnyas húst fogyasztani. Nagy terhelésű (súlyzós) edzés vége után maximum fél órával tegyük meg a fehérjepótlást.

Ha később jutunk csak ennivalóhoz, egy fehérjeturmixszal is „helyrehozhatjuk" magunkat. Tévhit, hogy tilos a szénhidrát, szüksége van rá a szervezetnek. Ha valaki nem fogyaszt szénhidrátot, és zsírtöbblete sincsen, a szervezet az izomban raktározott fehérjét kénytelen hasznosítani, így izomveszteség léphet fel.

 

 

A mértéktartás mellett kánikulában fontos, hogy a megszokott folyadékbevitelhez képest 3 literrel többet fogyasszunk. – Azt javaslom, mindenképpen igyunk edzés közben is, de elég, ha csak kortyonként, és a víz ne legyen jéghideg, de mindenképpen pótoljuk a folyadékot – ad tanácsot Balog Tamás, majd hozzáteszi: a folyadék tiszta víz legyen, kerülendők a cukros üdítők. A hideg sör – bármilyen jól is esik kánikulában – szintén rossz megoldás, mert vizet von el a szervezetből, mint minden alkoholtartalmú ital – javasolja a szakember.

Kint vagy bent, ezt vagy azt?

 A nyár mindenképpen a szabadidős sportoknak kedvez, számos lehetőség adódik, de a szakember szerint egy a fontos: örömünket leljük benne. Ha nem árnyékban eddzünk, fontos a fejfedő használata és bőrünk óvása nem feltétlenül naptejjel, inkább a bőrfelület vékony, szellős anyaggal való takarásával.

Figyelembe kell venni egészségi állapotunkat is. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők például kerüljék a hőségben edzést. Átmozgató, egész testre kiterjedő sport javallott, és feltétlenül folyamatos konzultáció az orvossal.

Ha kint mégis elviselhetetlen a meleg, válasszunk légkondicionált edzőtermet. – Olyat, ahol profi a légkezelés: légszűrés és légcsere van, a légbefúvás megosztott, és nem állítják a kinti hőmérséklethez képest „fagyosra" a bentit. Ha mégis ez utóbbi valósul meg, érdemes törülközőt, meleg felsőt vinni magunkkal – tanácsolja Balog Tamás.

Lelkes amatőrök és tévhitek

Ha most kezdjük az edzést, mindenképpen készüljünk arra, hogy a kánikula jobban igénybe veszi a szervezetet. Türelmesnek és fokozatosnak kell lennünk. Adjunk a szervezetünknek elég időt, hogy alkalmazkodjon a körülményekhez és megfelelően szellőzzön kánikulában, mert egyébként napszúrás, hőguta, dehidratáltság veszélye fenyeget. Tévhit, hogy kánikulában nem kell bemelegíteni. Az izmok bemelegítése az edzés előtt, illetve a nyújtás utána az edzés elmaradhatatlan része kell, hogy legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában