Ország-világ

2015.08.23. 22:49

10 jel, ami arra utal, hogy baj van a veséjével

Magyarországon több tízezer embert érintenek a vesével kapcsolatos megbetegedések, mégis, a lakosság 90 százaléka nincs tisztában az elváltozások fontosabb jeleivel.

Munkatársunktól

A vesebetegségek megállapításának egyetlen hiteles módja, ha orvoshoz megyünk és ott vizsgáltatjuk ki magunkat, ugyanakkor érdemes odafigyelni, mert testünk számos árulkodó jelet adhat. Így a lehető legkorábban kerülhetünk szakértő kezekbe.

1. A gyakori fáradtság, kevés energia és a koncentráció hiánya utalhat veseproblémákra is. A vesefunkciók romlásával a felhalmozódó méreganyagok és szennyeződések - amelyeket alulműködése miatt a vese nem képes kiszűrni - gyengeséget és fáradékonyságot okozhatnak. A vesebetegség egyik szövődménye az anémia, amely ugyancsak okozhatja a gyengeség és fáradtság érzését.

2. Az alvásproblémák is idetartoznak. A toxinok nem távoznak a vizelettel, és felhalmozódnak a vérben, ezért nehezebben alszunk el. Az alvási apnoe, a súlyos alvászavar sokkal gyakoribb a krónikus vesebetegeknél.

3. Száraz és viszkető bőr. Az egészséges vese számos fontos feladatot lát el. Eltávolítja a salakanyagot és a felesleges folyadékot a szervezetből, segíti a vörösvérsejtek képződését, megőrzi a csontok egészségét és fenntartja a vér  megfelelő ásványianyag-tartalmát. A száraz és viszkető bő gyakran a csontok betegségére utalnak, ezeket pedig olykor vesebetegség kíséri, mert ilyenkor a vesék nem képesek fenntartani a vérben az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyát.

 

Fotó: bizjournals.com

 

4. A véres vizelet a sérült vese egyértelmű jele. A véres vizelet tumort, vesekövet vagy fertőzést is jelenthet.

5. A túlságosan gyakori - különösen éjszakai - vizelési inger is utalhat veseproblémákra, esetleg prosztatamegnagyobbodásra. Megijedni azért nem kell, mert egy egyszerű húgyúti fertőzés miatt is szaporodhat a vizelési inger.

6. A gyakran habos vizelet azt jelentheti, hogy magas a vizelet fehérjetartalma. Egyébként csak akkor kell "komolyan venni", ha a felvert tojásfehérjéhez hasonlít a vizelet habzása, mert mindkettőben ugyanaz a fehérje található, az albumin.

7. Tartósan duzzadt, táskás szemek. A vizelet magas fehérjetartalma a vesék szűrőfunkciójának sérülését jelenti. Ennek a magas fehérje-koncentrációnak a másik jele lehet az állandóan táskás szem.

8. Duzzadt láb és boka is jelenthet csökkent veseműködést. A nátriumszint megemelkedése miatt is bedagadhat a láb és a boka. A duzzadt alsó végtagok utalhatnak még szívbetegségre, májkárosodásra és vénás problémákra is.

9. A rossz étvágy a veseelégtelenség egyik legáltalánosabb és legnehezebben megfogható tünete, hiszen a csökkent étvágy számos más betegség jele is lehet. Mégis ide kell sorolni, mert a más tünetekkel kiegészülve könnyebben azonosíthatóvá teszi a veseproblémát.

10. Az elektrolit-zavarok okozta izomgörcsök is jelezhetik, hogy gond van a vesénkkel. Fontos, hogy az alacsony kalcium-szint és a rosszul kontrollált foszforbevitel is hozzájárulhat az izomgörcsökhöz, úgyhogy ezzel a tünettel is óvatosan kell bánni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában