Ország-világ

2015.08.12. 16:00

Lázár: a kettős határzárra a teljes magyar-szerb szakaszon szükség van

A kormányzat úgy döntött, hogy az ideiglenes menekülttáborokat kiviszik lakott területről - közölte a miniszter.

[namelink name="Lázár János"] szerint a kettős határzárra van szükség a teljes, 177  kilométeres magyar-szerb határszakaszon. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten,  egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva  beszélt erről. Azt mondta: véleménye szerint mindkét ideiglenes  határzárat a teljes szakaszon meg kell valósítani, annak ellenére,  hogy eddig viszonylag kevésszer vágták át vagy szakították fel a  kerítést. 

Szavai szerint a két típusú biztonsági határzár "küldetése  ideiglenes", hiszen Magyarország nem tervezi, hogy tartósan lezárja  ezt a déli határszakaszt. (A kerítésen kívül egy gyorstelepítésű  drótakadályt is elhelyeznek a határon.) 

Egészen biztos, hogy az augusztus végéig elkészülő ideiglenes  határzárnak az a változata, amely jelen pillanatban a határszakasz  nagy többségén épül, bizonyos szakaszokon - a migrációs nyomástól  függően - megerősítésre szorul - mondta Lázár János, megjegyezve  ugyanakkor, hogy már most is lényegében két típusú határzár épül  párhuzamosan. 

Közölte, Csongrád megyei országgyűlési képviselőként kérni fogja  a kormánytól, hogy az általa képviselt megyében kettős határzár  legyen. 

Elmondta azt is, hogy a kormány augusztus 18-án tárgyalja meg  részletesen Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor  belügyminiszter jelentését. 

Lázár János szólt arról, hogy a kormányzat úgy döntött, hogy az  ideiglenes menekülttáborokat kiviszik lakott területről. 

Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a  lakossággal, a civilekkel és az önkormányzatokkal is folyamatosan  egyeztessen a belügyminiszter. 

A tervek szerint az ideiglenes menekülttáborokat azt érintett  lakott településeken kívül állítják fel. Például elhagyott lőtéren,  ami több kilométerre van a lakosoktól - tette hozzá Lázár János. 

Beszélt arról, hogy a déli határ mellett élőkhöz naponta jutnak  el a szervezett embercsempészetre utaló jelek. Megmagyarázhatatlanul  sok készpénz van az illegális határátlépők egy részénél, "amit  nyilvánvaló, hogy korrupcióra használnak fel" - mondta Lázár János,  hangsúlyozva: "nem politikai menekültekkel szemben húzzuk fel az  ideiglenes határzárat, hanem embercsempészekkel és illegális  határátlépőkkel szemben". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában