Ország-világ

2015.09.12. 10:54

Jövőre elfogy a legfontosabb kígyómarás elleni szer

2016 közepére elfogy a világ egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb kígyómarás elleni szere. Több tízezer halálesettel kell számolni emiatt - közölte az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet, amely a közegészségügyi vészhelyzet megelőzésére szólította fel a világ országait.

Munkatársunktól

Valódi krízis elé nézünk - nyilatkozta Gabriel Alcoba, az Orvosok Határok Nélkül kígyómarásokra specializálódott tanácsadója. A szóban forgó antiméreg a Fav-Afrique 10 különböző méregnek is hatékony ellenszere. Gyártója, a Sanofi 2014-ben beszüntette a termelését, az utolsó szállítmányok 2016 júniusáig használhatók, így kevesebb, mint egy év múlva nem lesz bevált szer a piacon.


Évente mintegy 5 millió embert marnak meg a kígyók világszerte. A szer nélkül viszont több tízezerrel, sőt - egyes szakértők szerint - akár 100 ezerrel nőhet a végtagamputációk és a halálesetek száma.


Az Orvosok Határok Nélkül felszólított az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint több gyógyszeripari céget és jó néhány ország kormányát, hogy vállaljanak vezető szerepet a probléma megoldásában.


Annál is inkább, mert míg a kígyómarás kezelése 250 és 500 dollár, azaz mintegy 70 és 140 ezer forintba kerül átlagosan, ami az érintett afrikai országok többségében nagyjából négyévnyi fizetésnek felel meg.

 


A Sanofi úgy reagál, hogy az olcsóbb konkurencia miatt vonul ki erről a piacról, és inkább a veszettség kezelésekre koncentrál. Az Orvosok Határok Nélkül ugyanakkor arra figyelmeztetett: más kígyómarás elleni szerek hatékonyságát és biztonságosságát még nem


vizsgálták kellőképpen. A Sanofi egyébként 2010-ben jelentette be, hogy felhagy a termék gyártásával, és ekkor felajánlotta, hogy megosztja az antiméreg receptjét más gyártókkal. "Furcsa számunkra, hogy az érintettek 5 év elteltével kezdenek foglalkozni a problémával" - fogalmazott Alain Bernal, a Sanofi szóvivője.


Megfelelő antiméreg hiányában legnagyobb veszélyben Afrika dél-szaharai vidékén élők vannak. Itt évente 30 ezren halnak meg kígyómarás miatt. Elsősorban a szegényebbek érintettek az ellenanyag korlátozott hozzáférése, anyagi okok és a nagy távolságok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában