Ország-világ

2015.09.22. 19:06

Veszélyesebb a magas vérnyomás, mint gondolná

Ki ne tudná, melyek az egészségre leginkább káros tényezők: a dohányzás, alkohol, zsíros ételek, testmozgás és az alvás hiánya. Mindezek előidézői a magas vérnyomásnak, amelyet még mindig a világ vezető halálozási okai között tartanak számon.

Munkatársunktól

A The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 1990 és 2013 között a halálozások nem kevesebb 79 százalékánál állapítottak meg, hogy a betegnek magas volt a vérnyomása.


A kutatás vezetője Mohammad Hossein Forouzanfar, a Seattle-i Washington Egyetem professzora, aki az adott években elemezte az adatokat egy egészségügyi kockázatokat vizsgáló tanulmányban.


Az értékelés 79 viselkedésbeli, környezeti és munkahelyi kockázatot tárt fel 188 országban 1990 és 2013 között. Az elemzéskor nem csupán a külső kockázati tényezőket, mint az életmódot, de kort és a nemet is figyelembe vették. A magas vérnyomás mellett a magas testtömeg-indexet és a cukorbetegséget is ott találjuk a globális gyilkosok között. Érdekesség, hogy míg a magas vérnyomás a férfiakat, a magas testtömeg-index inkább a nőket érinti.


A 23 éves vizsgálat alapján megfigyelhető, hogy a korai halálozási okokról összeállított listát a  dohányzás vezeti, amely nagy mértékben megfigyelhető a modern, gyors tempójú, magas jövedelmet biztosító városokban. Indiában és Délkelet-Ázsiában a légszennyezettség, Közel-Keleten és Latin-Amerikában az elhízás, míg Afrikában az alultápláltság és a szexuális úton terjedő megbetegedések a listavezetők.                                          


Bizonyos kockázatok, mint a dohányzás, a rossz étrend, és az olyan környezeti kockázatok kezelése mint a légszennyezés mérséklése komolyan hozzájárulhatnak az emberiség egészségi állapotának javításához - vélik a kutatásban résztvevő orvosok. Világviszonylatban a halálozások 21 százalékát a helytelen táplálkozás, a dohányzás és a légszennyezettség okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában