Ország-világ

2015.10.22. 15:10

2020-ra lehet közvetlen vasúti járat Ferihegyre

A megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyes tervek 2017-re születnének meg. 2018-ban kezdődhet el a beruházás, ami két év alatt fejeződne be.

Rövidesen megjelenik a ferihegyi vasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat – tudta meg a Világgazdaság. Ez a dokumentum valójában a majdani beruházás előkészítésének az előkészítése, ám ebből derülhet ki, hogy milyen szempontok szerint építsék meg a vasúti összeköttetést a reptér és a főváros között.

Még augusztusban a Napi Gazdaság arról írt, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a Liszt Ferenc repülőtér kötött pályás kapcsolatának a megteremtését és mivel a beruházás az uniós támogatásokból finanszírozott közlekedési nagyprojektek közé is bekerült korábban, egyre valószínűbb, hogy meg is valósul.

A Világgazdaság idézi Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkárát, aki a közelmúltban azt mondta: a kormány nevesítette a reptéri vasút fejlesztését a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus pályázatai között. A megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyes tervek 2017-re születnének meg, és 2018-ban kezdődhetne el a beruházás, ami 2020-ra fejeződhetne be – értesült a lap. A beruházási költség csak a tanulmány megszületése után becsülhető meg.

A ferihegyi gyorsvasút megépítése körülbelül egy-másfél évtizede szerepel a tervek között, és már az első Orbán-kormány, valamint a Gyurcsány-kormány idején is felmerült az építkezés gondolata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában