Ország-világ

2016.02.17. 16:51

15 millió dollárnyi magánadományból tanulmányozzák a cápákat

Több mint 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatja egy amerikai milliárdos a Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) Indiai-óceánbeli cápakutató programját.

Az LPL Financial vállalat 2005-ös eladásával meggazdagodott Todd Robinson felajánlása kiterjed saját 58 méteres jachtjának használatára is: az egyetem szakemberei évente három hónapig használhatják a vízi járművet. 


Az adományt első körben a világ jelenlegi legnagyobb tengeri rezervátumának számító Chagos-szigetek környéki természetvédelmi erőfeszítések támogatására fordítják, majd később az Ausztráliához közelebbi területek tengeri élővilágára fognak összpontosítani. 


A filantróp Robinsonnak azért esett a választása a perthi székhelyű egyetemre, mert Nyugat-Ausztrália partvonala és zátonyai még ma is szinte érintetlenek. 


Az UWA kutatói eddig kétszer utaztak el a Chagos-szigetekhez a helyi tengeri élővilág dokumentálása céljából, hogy az ott szerzett ismereteket felhasználják az egyre fogyatkozó cápapopulációval bíró rezervátum megóvásához. 


Az Indiai-óceán a harmadik legnagyobb vízfelület a Földön és úgy tartják, hogy ez a világ egyik legkevésbé ismert tengeri ökoszisztémája. 


Robinson felajánlása a második legnagyobb magánadomány, amelyet az UWA kapott: Andrew Forrest bányamágnás 2013-ban több mint 45 millió dollárral támogatta az intézmény működését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában