Ország-világ

2016.03.17. 16:01

Harmadszor is ebolamentesnek nyilvánították Sierra Leonét

42 nap telt el új fertőzés nélkül az utolsó ismert ebolás beteg meggyógyulása óta.

Harmadik alkalommal is ebolamentesnek nyilvánították Sierra Leonét, miután a vírus lappangási idejének a kétszerese, azaz 42 nap telt el új fertőzés nélkül az utolsó ismert ebolás beteg meggyógyulása óta - jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyugat-afrikai ország fővárosában, Freetownban.

Sierra Leonét először november 7-én, majd - miután újra felütötte fejét a kór az országban - másodszor január 14-én nyilvánították ebolamentessé. Januárban a bejelentést követően még 24 óra sem telt el, amikor az egészségügyi minisztérium közölte, hogy az ország középső részén fekvő Magburaka városában meghalt egy 22 éves ebolás lány. Néhány nappal később az áldozat karanténba helyezett nagynénjénél is diagnosztizálták a betegséget. A 38 éves nőt a WHO adatai szerint 42 nappal ezelőtt nyilvánították gyógyultnak, miután másodszor is negatív lett a rajta elvégzett ebolateszt.

A szomszédos Guinea, ahol 2013 végén kitört a járvány, már tavaly december 29. óta ebolamentes, míg Libéria január 14. óta.

Sierra Leonét, Guineát és Libériát érintette az utóbbi két évben a legsúlyosabban minden idők legpusztítóbb ebolajárványa, amelyben több mint 11 300-an vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában