Ország-világ

2016.05.31. 20:24

A törésgyógyulás zavarokkal is járhat

Ideális esetben a korrekt kezelés hatására a csont teljes értékűen gyógyul, visszanyeri korábbi funkcióját és terhelhetőségét. Szerencsés helyzetben a gyógyuláshoz elég a megfelelő helyzet biztosítása gipsszel, rosszabb esetben műtéti beavatkozás segíthet.

Dr. Schendl Roland

Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél nem következik be a csontgyógyulás, vagy annak időtartama az átlaghoz képest nagyon hosszú.

Hosszan tartó regeneráció

Erről akkor beszélünk, ha 4–6 hónappal a sérülés után sem következik be a törés átépülése. Álízületnek hívjuk az állapotot, ha 8 hónap után sincs eredmény. A hátterében az áll, hogy a nem kellően jó rögzítés miatt mozgás van a törésben, emiatt késik a megfelelő idejű átépülés. Ilyen esetekben a módszerváltás szükséges.

A rettegett szövődmény: Álízület

Ekkor viszont nemcsak hogy nem épült át a törés, hanem a további rögzítéstől sem várható, hogy az meggyógyuljon.

 

 A csonttörés nemcsak kellemetlen, hanem komoly fájdalommal is jár. Fotó: dreamstime

A csonttörés nemcsak kellemetlen, hanem komoly fájdalommal is jár. Fotó: dreamstime

A betegség hátterében többféle ok állhat, az egyik leggyakoribb a mechanikai ok. Ez lehet a tűréshatárnál nagyobb mozgás a tört végek között, ami hátráltatja az átépülést. Másik ilyen mechanikai ok lehet az ellenkező pólus, azaz a túl merev rögzítés. A törött csontvégekre ugyanis a mikrométeres, rendkívül apró mozgások serkentőleg hatnak, hogy gyógyuljanak. Amennyiben túlzottan rigid a rögzítés, ez a biológiai inger hiányzik.

A szervezet nem mindig tud megoldást

A vérellátás zavara miatt szenved károsodást a törésgyógyulás. Legtöbbször a csonttöréshez kapcsolódó nagymértékű lágyrészkárosodás miatt szűnik meg a csont megfelelő táplálása. Hasonló vérellátási zavart, illetve biológiai zavart okozhatnak bizonyos betegségek, illetve állapotok, például a cukorbaj, különféle neurológiai betegségek, érszűkület, szteroidos kezelés, sugárterápia. Nem utolsósorban az álízület oka lehet még a tört végek körül létrejött fertőzés.


Értelemszerűen a gyulladt, fertőzött környezetben nem jöhet létre megfelelő törésegyesülés. Nagyon sokszor a fertőzés miatt a csontvégeken és a lágyrészben elhalás jön létre. Ennek az lesz az eredménye, hogy a csontvégek között akkora hiány lép fel, amelyet a szervezet már nem tud kitölteni és áthidalni.


(Szerzőnk ortopéd-balesetsebész szakorvos)

Címkék#csont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában