Ország-világ

2016.06.13. 19:43

A csecsemőknek 16, a kamaszoknak legalább 8 óra alvás ajánlott naponta

A szundikálást is beleszámítva a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta - határozta meg friss irányelveiben az American Academy of Sleep Medicine (AASM), amely most először fogalmazott meg ajánlásokat a gyermekek alvásidejére vonatkozóan.

A hétfőn közzétett irányelvek az Amerikai Gyermekgyógyászok Társaságának (AAP) különböző korosztályokra vonatkozó eddigi ajánlásait is felöleli.


Az alvásgyógyászati szakmai egyesület szakértői szerint a megfelelő mennyiségű alvás minden korosztály esetében összefügg a jobb koncentrációs képességgel, magatartással, tanulási képességekkel, mentális és fizikai egészséggel. A nem megfelelő mennyiségű alvás növeli az elhízás, a cukorbetegség, a balesetek, a depresszió és a kamaszoknál az önbántalmazó magatartás, köztük az öngyilkos kísérletek kockázatát.


A szakemberek az alvásidő hossza és az egészség kapcsolatára vonatkozó tudományos bizonyítékok áttekintése után fogalmazták meg irányelveiket.


Ezek szerint a 4-12 hónapos kor közötti csecsemőknek a szundikálást is beleszámítva 12-16 óra alvás ajánlott naponta. (Ennél fiatalabb korban számos normális alvásminta létezik, ezért ezekre nem tértek ki külön a szakértők).


Az 1-2 éves korosztály tagjainak a napközbeni szunyókálást is beleszámítva 11-14, a 3-5 éveseknek - ugyancsak a rövidebb pihenőkkel együtt - 10-13, a 6-12 éveseknek 9-12, míg a 13-18 éveseknek 8-10 órát kellene aludniuk naponta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában