Ország-világ

2016.06.28. 13:30

A helyes vérnyomásmérésről

A vérnyomásunk a fizikai és lelkiállapotunktól függően állandón változik. Helyesen akkor mérünk, ha közel azonos körülményeket biztosítunk a mérések alkalmával.

Munkatársunktól

Tudta-e?


Egy-egy kiugró értéktől ne ijedjünk meg, fronthatás, feszültség, fáradtság lehet az oka. Ha valaki rendszeresen 130 körüli (120–140 közötti) értékeket mér, heti vagy havi egyszer mért 150-es, akár 160-as érték nem ok az ijedségre, a kapkodásra, hiszen a vérnyomás értéke szívütésenként más és más, az a fontos, hogy jó legyen a mérések átlaga, a megfelelő tartományban legyen az érték.

A mérés előtti 30 percben ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk és ne sportoljunk. A vérnyomásunkat testi és lelki nyugalomban mérjük. Legjobb, ha kiválasztunk egy nyugalmas napszakot, leülünk a vérnyomásmérőnk mellé, és pár percet olvasunk, rejtvényt fejtünk, ezután mérünk.


A kezeletlen magas vérnyomás károsítja az artériákat (vese, agy, szem), infarktus, stroke előidézője lehet! A vérnyomásmérő mandzsettájával nincs gondunk, a gyártó garantálja az állandó méretet. (Gyermekek méréséhez kisebb mandzsettát kell használni, kaphatunk gyermeknek való méretet.) Ha a mandzsettáról van szó, meg kell jegyeznünk, tapasztalat szerint a csuklós mérő sokkal kevésbé pontos eredményt ad. A mérést tehát a felkaron célszerű végezni, a szív magasságában elhelyezett mandzsettával. Tudni kell, hogy a mérést azonos felkaron csak 3-5 perc elteltével szabad ismételni, nehogy téves értéket kapjunk.

 

 A szedett vérnyomáscsökkentőket önkényesen ne változtassuk, ne hagyjuk el! Veszélyes.

A szedett vérnyomáscsökkentőket önkényesen ne változtassuk, ne hagyjuk el! Veszélyes.

Újonnan felismert beteg kezelésének kezdetekor, esetleges gyógyszerváltás esetén gyakrabban kell mérni, ahogy a kezelőorvos ajánlja. A mért eredményeket érdemes vérnyomásnaplóban rögzíteni, és azt minden beteg-orvos találkozóra elvinni! A jó napló tartalmazza a mérés idejét – hónap, nap és napszak –, természetesen a mért értéket és az érdemleges körülményeket megjegyzésben. Ilyen megjegyzés például a fejfájás, szédülés, közbejött betegség, front, izgalom.

 

Mit jelentenek a számok?


A mérés során a kapott első érték a szisztolés, a maximális nyomás, amikor a szívbillentyű nyitva van, és a kamraizomzat löki ki a vért. A második érték a diasztolés, amikor a billentyű bezárt, a vér már a kisebb erek felé folyik. A digitális mérők megadnak harmadik értéket is, ez a pulzusszám. A mért érték akkor jó, ha 120/80 Hgmm alatt van, ekkor optimális. 130-ig jó, 140-ig elfogadható vérnyomásról beszélünk. A 90/60-as érték nem alacsony, ha az illetőnek nincs panasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában