Ország-világ

2016.09.13. 17:45

Ha fájna a májunk, nem innánk

Ismét a boroké lesz a főszerep a héten Szegeden, a BorTéren. A belgyógyász szerint a hétvégi ivók és a ,,napi egy sör vagy pohár bor"-pártiak ugyanúgy szembesülhetnek alkoholos májbetegségekkel.

Kiss Tímea

Tudta-e?


Alkoholos májgyulladáshoz átlagosan napi 80 gramm alkohol 10 évig tartó fogyasztása vezet. Az alkoholos májzsugorodás átlagos határértéke napi 160 gramm alkohol fogyasztása 8-10 éven keresztül. 10 gramm alkoholt tartalmaz 30 ml 40 százalékos whisky, 100 ml 12 százalékos bor vagy 250 ml 5 százalékos sör. Nőknél évek alatt, rendszeres fogyasztás mellett már napi 20 gramm, férfiaknál napi 60 gramm alkohol májkárosodást okoz. 150-200 gramm alkohol naponta történő fogyasztása egyébként egészséges egyéneknél is zsírmáj kialakulásához vezethet.

– Nem a színe vagy a cukortartalma dönti el egy bornál, mennyire káros a májunkra, hanem az alkoholtartalma – kezdte magyarázatát [namelink name="dr. Pálvölgyi Attila"] szegedi belgyógyász, amikor arról kérdeztük: hogyan lehet egészséges mértékben alkoholt fogyasztani?


A BorTér nevű 6. őszi bormustra ugyanis szeptember 14-én, szerdán kezdődik a Dóm téren, ahol több mint 150 kiállító borait kóstolhatja végig a város. A túlzott, rendszeres alkoholfogyasztás azonban súlyos májproblémákat is okozhat – számos káros hatása mellett.

Veszélyben a hétvégi ivók

– A máj az őt ért káros hatásokra, így az alkoholbevitelre is elzsírosodással válaszol. Ha tartóssá válik az ártalom, arra gyulladással, később akár végzetessé váló májzsugorodással reagál – foglalta össze a szakorvos a fő veszélyeket.


Akkor ha napi egy pohár bort egészségesnek tartunk, tévedünk? – Nem, de ne gondolja senki, hogy ha nem ivott napi egy pohárral, a hétvégén „büntetlenül" elfogyaszthat egy üveggel – tudtuk meg a szakorvostól. Hiába „ágyazunk meg" az italnak akár egy pörkölttel, ugyanannyi munkát adunk a májunknak – esetleg lassabban szívódik fel a bevitt alkohol.

A fejtől a májig

 Az sem mentség, ha nem isszuk magunkat kótyagosra – az alkoholos májbetegek a szakorvos tapasztalatai szerint gyakran érvelnek így.


– Amit a májunk elbír, az nincs szinkronban azzal, mennyi árt meg a fejünknek. Mindegy, milyen hígításban történik mindez, egy deci bor az szódával is egy deci bor a májnak. Aki meg se billen két liter bor elfogyasztásától, az a májának „több feladatot adva" nagyobb eséllyel árt – magyarázta Pálvölgyi Attila.


A szakorvos szerint májkárosodás szempontjából mindegy, hogy a saját borunkat, pálinkánkat isszuk, vagy egy vendéglátóegységben rendelünk. Az viszont nem mindegy, ki iszik. Egy májbeteg (hepatitisvírus-fertőzött vagy autoimmun májbetegséggel élő) szervezetében hatványozódik az alkohol káros hatása, és sokaknál lappang a probléma. Nem is tudnak arról, mekkora bajt csinálnak.

Évente 12 ezer májbeteg hal meg

 – A máj nem fáj, ha fájna, valószínűleg nem innánk. Sajnos a máj akkor kezd el jelezni, ha komoly bajok vannak. Bizonyos laborértékek együttese utalhat májkárosodásra, illetve a beteg önbevallása segítheti a diagnózis felállítását. Meg szoktuk kérdezni: iszik-e alkoholt? És mennyit nem? – beszélt arról a szakorvos, hogy évekig, évtizedekig tünetmentes lehet egy májzsugorodás – az a kór, amelynek évente 12 ezer halálos áldozata van Magyarországon.

 

Tünetek


Zsírmáj: A máj zsíros elfajulása, megnagyobbodása. A gyógyulás feltétele az alkoholfogyasztás abbahagyása.

Alkoholos májgyulladás: Lényegében heveny májgyulladás. A szövődmények csak orvosi beavatkozással kerülhetők el.

Alkoholos májzsugorodás: Kezdeti tünete a rossz közérzet, a gyengeség, a kimerültség, gyakran az étvágytalanság, a hányingerrel, fogyással együtt járó hasi fájdalom és a pókhálószerű értágulatok a bőrön. A menstruációs vérzés elmaradhat, csökken a nemi vágy, impotencia alakulhat ki. A későbbi panaszokat boka körüli ödéma, hasüregi folyadék felszaporodása okozhatja. Előrehaladott májzsugorodásban sárgaság alakulhat ki, illetve életveszélyes tápcsatornai vérzések is felléphetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában