Ország-világ

2016.10.02. 17:46

Először vettek fel méhfajokat a veszélyeztetett fajok listájára az Egyesült Államokban

Hawaiion őshonos, de ma már a kihalás szélén álló hét háziméhfajt vettek fel a veszélyeztetett és védett fajok listájára az amerikai szövetségi hatóságok, ők az első méhek, amelyek törvény általi védettséget élveznek az Egyesült Államokban.

Az álarcos méhekhez vagy sárga arcú méhekhez tartozó rovarok élőhelyük elvesztése, erdőtüzek és az invazív növény-és állatfajok megjelenése miatt kerültek a kihalás szélére. 


A méhek felvételét a veszélyeztetett és védett fajok listájára a Xerces Sociesty környezetvédelmi csoport kezdeményezte, amely éveken át tanulmányozta a rovarokat és megállapította, hogy a Hawaii és Maui szigeteken őshonos fajok populációja drámai mértékben csökkent.


A sárga arcú méhek a Hawaii-szigeteken őshonos növények beporzói, ha ezek a méhek kihalnak, az őshonos növények egy része is kipusztulhat - magyarázta Sarina Jepson, a portlandi székhelyű  környezetvédő csoport igazgatója.


A hatóságok egy héttel azután hozták meg döntésüket, hogy az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat kezdeményezte: az Egyesült Államok északkeleti térségében és a Középnyugat északi körzeteiben élő, kihalás szélén álló poszméhet vegyék fel a veszélyeztetett és védett fajok listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában