Ország-világ

2016.10.05. 18:54

Gyerekjáték a napi fogmosás!

Van szülő, aki már az első fogak megjelenése óta használ fogkefét a gyerekénél, van, aki rágóka jellegű gumival dörzsölgeti a két kis metszőfogat, de beválik a felnőtt ujjára tekert pelenkadarabka is. Mikor és hogyan kezdjünk neki a fogmosásnak?

Nánai Márta

A szegedi bölcsődék közös szakmai programjában szerepel a szájápolás, amely a napi rutin része. Ez a reggeli utáni önálló öblögetést jelenti, a közvetlenül óvoda előtt álló gyerekek esetén a kefe és a krém használatát is. Ekkorra a kézmozdulat és a köpés is sikeres. Dr. Simon Márta gyermek-fogszakorvos szerint a módszer helyes. Étkezés után nem kell azonnal rohanni a fogkeféért, napközben elég az étkezések utáni vízzel való öblögetés. A lényeg, hogy a kicsik este ne lepedékes foggal feküdjenek le.


– Kőbe vésett szabályok nincsenek, a legfontosabb, hogy ne gyötörjük vele a gyereket – állítja a szakember, hozzátéve, játékosan kell rávezetni a napi rutinra, semmi nem történik, ha nem sikerül mindennap az akció. Befolyásoló tényező, hogy minden gyerek máshogyan fejlődik. Olvasónk, Szandra 2 és fél éves fia egy évvel ezelőtt találkozott a kefével, de krémet ma sem használnak. Erika fia 14 hónaposan azonnal kefével

és krémmel próbálkozott.


A szakemberek véleménye is megoszlik a fogmosás kezdetéről és módjáról. Dr. Simon Márta szerint már az első két kis metszőfog megjelenésekor javasolt a tisztogatás, 4-5 fognál egyértelműen alkalmazható mind a kefe és a krém is. Akkor sincs baj, ha egyévesen még nem erőltetjük a kefét, de a tisztítás bármilyen formában már naponta megtörténik. Sokan állítják, fölösleges mosni a tejfogat, mert nem sokáig lesz rá szükség. A szülő észre sem veszi, ha romlik a tejfog. A romló gyökér felszívódik, a fog lyukad és fáj is. Olykor kaphatnak csokit azok a gyerekek is, akik még nem tudnak fogat mosni. A karamella, a gumicukor nem ajánlott, mert a fog barázdáiba simul, és az szuvasodni kezd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában