Ország-világ

2016.12.13. 16:26

A súlycsökkenés minden kilója csökkentheti a vérnyomást

Milyen ételeket kell mellőznünk, ha szeretnénk úrrá lenni a magas vérnyomásunkon? Hány éves kortól ajánlott odafigyelni a csontsűrűségre és a kalciumbevitelre? Polgár Annamária dietetikustól olvasóink minden kérdésükre választ kaptak.

Kancsár Tímea

Szegedi olvasónk, [namelink name="Faragó Sándorné"] arra kíváncsi, hogyan és mit kellene ahhoz ennie, hogy kordában tartsa magas vérnyomását. Úgy érzi, hogy a kor előrehaladtával – 61 éves – a kilók is könnyebben felszaladtak rá, ami kihat a vérnyomására is. Utóbbi miatt gyógyszert is szed. Arról már olvasott, hogy figyelni kell a sóbevitelre, erre odafigyel.  


– Amennyiben a magas vérnyomás hátterében nincs kimutatható betegség, érdemes néhány életmódbeli változtatást beiktatni az életünkbe – érvel [namelink name="Polgár Annamária"], a szegedi Aranyklinika dietetikusa.


Folytatja: – Valóban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ételekhez adott só mennyiségét csökkentsük! Nem ajánlottak: sózott húsok, sózott, füstölt húskészítmények, pácolt halak, ömlesztett, kemény, félkemény sajtok, juhtúró, konzervek, sós kekszek, csipszek, sózott, olajos magvak. Kisebb mennyiséget szabad az alábbi élelmiszerekből fogyasztani: kenyér, péksütemény, kalács, keksz, kétszersült, tej, joghurt, belsőségek, csokoládé. A következő élelmiszerekből ajánlott válogatni: sovány húsok, sovány felvágottak (a sótartalom függvényében), zsírszegény tej- és tejtermékek, teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyerek. Ajánlottak nagy mennyiségben a zöldség- és főzelékfélék. Naponta 2-3 darab gyümölcs, valamint tojásból heti 2-4 darab. A lencse és babfélék is jól beilleszthetők az étrendbe. Amennyiben túlsúly is fennáll, akkor már a testsúlycsökkentés minden egyes kilogrammja csökkentheti a vérnyomást. Ezért is nagyon fontos, hogy valamilyen testmozgást végezzünk – akár napi 30 perc séta is megteszi!

 

Polgár Annamária.

Polgár Annamária.

Másik szegedi olvasónk, [namelink name="Koncz Éva"] arra kíváncsi, hogy 42 évesen oda kell-e figyelnie a csontsűrűségére és emiatt a kalciumbevitelre.

– Úgy hallottam, hogy idősebb korban jobban törnek a csontok. Amennyiben igen, mit érdemes enni, szedni? – kérdezi Éva a dietetikust.


– Szerintem kortól függetlenül érdemes odafigyelni a helyes táplálkozásra, és amikor csak lehet, inkább teljes értékű élelmiszerekből pótoljuk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.  A legújabb kutatások szerint a kalciumpótlás mellett érdemes a magnéziumot, a D- és K-vitaminokat is pótolni. A kalcium legjobb forrásai a következők: tejtermékek, száraz hüvelyesek, de például a mákban is nagyon sok kalcium van. Magnézium található a magas rosttartalmú gabonaipari termékekben, a zöld leveles zöldség- és főzelékfélékben, a sovány húsokban, halakban, száraz hüvelyesekben.A D-vitamint, főleg télen, nem igazán tudjuk a napon „beszerezni", így érdemes pótolni. Naponta 1500–2000 NE (Nemzetközi Egység) ajánlott D3-vitamin formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában