Ország-világ

2017.05.19. 19:09

Az EU biztonsága érdekében Horvátországnak mielőbb csatlakoznia kellene a schengeni övezethez

Az EP elnöke, Antonio Tajani szerint elengedhetetlen Horvátország mielőbbi csatlakozása a schengeni övezethez.

Az Európai Uniót (EU) fenyegető biztonsági kihívások miatt az Európai Parlament elnöke minden megtesz annak érdekében, hogy Horvátország mielőbb csatlakozhasson a schengeni övezethez - ezt maga az EP elnöke, Antonio Tajani jelentette ki pénteken Zágrábban.


A politikus egynapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba, ahol az EU jövőjéről tárgyalt a horvát állami vezetőkkel.


Az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a fiatalok munkanélküliségének kérdése, a terrorista fenyegetések és a migrációs hullám - sorolta Tajani.

Létfontosságú, hogy az uniós tagállamok közösen lépjenek fel az EU stabilitása és a politikai stabilitás érdekében, és ezért nagyon fontos, hogy Horvátország is megőrizze belpolitikai szilárdságát

- hangoztatta Tajani.


Kiemelte, hogy Délkelet-Európa stabilitásának fenntartásában Horvátországnak kulcsfontosságú szerepe van.

Számos veszély fenyeget, köztük a közel-keleti harcterekről hazatérő iszlamista harcosok, ami miatt fontos a térség stabilitása

- nyomatékosította a politikus.


Úgy vélte: Horvátországnak fontos szerepe van a mediterrán térségben is. Amennyiben közös erővel sikerül stabilizálni a régiót, várhatóan csökkenni fog a menekültek száma - húzta alá.


Mindezek fényében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy elengedhetetlen Horvátország mielőbbi csatlakozása a schengeni övezethez.


Az EP elnökét hivatalában fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, Gordan Jandrokovic házelnök és Andrej Plenkovic kormányfő. Tajani délután előadást tartott az EU jövőjéről a zágrábi tudományos és művészeti akadémián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában