Ország-világ

2017.05.29. 21:56

Károly herceget díszdoktorrá avatták a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen - Videó

Károly herceg felidézte, húsz éve jár rendszeresen Romániába, Erdélybe megcsodálni az itteni tájakat, közösségeket, a sokszínű növény- és állatvilágot, és azt a harmóniát, amelyben az emberek élnek a természettel.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktorává avatták hétfőn Károly walesi herceget, a brit trón örökösét.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Károly walesi herceg, brit trónörökös évek óta Erdélybe látogat a május végi, június eleji időszakban a székelyföldi zalánpataki birtokára.



A díjátadó ceremónián tartott beszédében Károly herceg felidézte, húsz éve jár rendszeresen Romániába, Erdélybe megcsodálni az itteni tájakat, közösségeket, a sokszínű növény- és állatvilágot, és azt a harmóniát, amelyben az emberek élnek a természettel.


Az itt élő emberek sajátosságának tartotta, hogy a kulturális és természeti örökség megőrzése, a hagyományok ápolása mellett a változásra, a megújulásra is készek.


    

"Az önök épített öröksége, az itteni gyönyörű gazdaságok, a biodiverzitás, a közösségek és hagyományok sokszínűsége Erdélyben és Romániában kincset érnek. Ezek az önök kincsei. Az önök országimázsa szorosan kötődik a hagyományokhoz, az élelmiszerek ízéhez, az egyedi biodiverzitáshoz, a gyönyörű tájakhoz, és a megújulási képességhez. Ezek teszik önöket sajátosakká"

- idézte a Mediafax hírügynökség Károly herceg beszédét.


A díszdoktori cím odaítéléséről szóló határozatában a szenátus azt a szerepet hangsúlyozta, amelyet Károly herceg a román kulturális örökség népszerűsítésében, a romániai szellemi és természeti környezet ismertté tételében, az Egyesült Királyság és Románia kapcsolatainak az elmélyítésében játszott.


Ioan Aurel Pop rektor méltatásában azt mondta, hogy "Károly herceg Erdély és Románia valóságos védelmezőjévé vált az itteni birtokai, alapítványai és egyesületei, a befektetések és a verseny népszerűsítése, a műemlékvédelem és a környezetvédelem iránti érdeklődése, de legfőképpen a személyes példája révén".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában