Ország-világ

2017.06.26. 23:25

Készüljön hosszú ügyintézésre a Postán, ha csekket akar befizetni - Főleg ha rosszul értelmezik a rendeletet

Személyes adatainkat is meg kell adni ahhoz, ha a postán akarunk sok pénzt fizetni. Mindezt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályozás alapján.

Várhatóan nem fog segíteni a postai ügyintézésen a kötelezőnek mondott adatszolgáltatás, ami június 26-tól lépett életbe.


Ez konkrétan annyit jelent, hogy egy csekk befizetéséhez is a postai dolgozó elkéri a személyes adatainkat, akár az azonosításunkra szolgáló okmányainkat (személyi, lakcímkártya) is, és a két szép kezével ezeket az adatokat ráírja a csekkekre a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva - számolt be a lap munkatársával történt procedúráról a napi.hu.

 

MTI Fotó: Kollányi Péter

MTI Fotó: Kollányi Péter


A dolgozó arra hivatkozott, hogy a csekkeket csak akkor tudják elküldeni, ha ezeket az adatokat a feladó megadja -számolt be a lap munkatársa. Szavai szerint az új postai előírások ma (június 26-án) léptek életbe, azon módosítások alapján, amelyeket az EU 2015/847-es cikkelye, illetve a törvény ír elő - írják.


De inkább az történhetett, hogy egy hivatalvezető értette félre a szabályozást, ezzel pluszmunkát okozva az alkalmazottaknak, arról nem beszélve, hogy feltehetően még a az ügyfelek haragját is nekik - mármint az ablak mögött ülő postáskisasszonyoknak - kellett benyelniük.


Íme a törvény aminek köszönhetően " tovább emelkedik" a szolgáltatás színvonala - feltéve, ha nem tudják értelmezni sem a leírtakat:

A 2017. évi LIII. törvény célja, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása tilalmának hatékony érvényesítése érdekében megelőzze és megakadályozza a büntetendő cselekmények elkövetéséből származó pénznek vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dolognak a pénzmosás szempontjából veszélyeztetett tevékenységeken keresztül történő tisztára mosását, valamint a terrorizmusnak pénzzel vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dologgal való támogatását.


Ennek a törvénynek a 3. cikk 6. § (1) azt mondja ki, hogy a szolgáltató az ügyfél-átvilágítást köteles alkalmazni

b) a hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor;

d) háromszázezer forintot meghaladó összegű, a Rendelet 3. cikk 9. pontjában meghatározott pénzátutalásnak minősülő ügyleti megbízás teljesítésekor.


Valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2015/847 (2015. máj. 20.) Rendelete (továbbiakban: Rendelet) szerint a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása és a pénzmosás megelőzése érdekében a fizetési szolgáltatók kötelesek biztosítani, hogy a pénzátutalások teljes körűen nyomon követhetők legyenek, így a pénzátutalásokat a Fizető félre és a Kedvezményezettre vonatkozó adatok kísérjék, továbbá a pénzeszközök átutalása előtt kötelesek a Fizető fél adatainak valódiságát ellenőrizni.


Ennek a rendeletnek tesz eleget a Magyar Posta a június 26-án Hirdetményében közölt szabályozással.

Ez valóban kötelezővé teszi a feladó azonosítását összeghatártól függetlenül, ám van kivétel. Az M és az FM jelzésű csekkek esetében nem kell azonosítani a befizetőt 300 ezer forintig. A közüzemi számlák pedig az FM (feltételesen mentes) kategóriába tartoznak.


Tehát elég egy egyszerű értelmezésbeli hiba és máris több száz ember életét sikerül megkeseríteni feleslegesen.

Címkék#csekk#posta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában