Ország-világ

2017.06.07. 11:00

London: háromra nőtt a francia áldozatok száma

Három francia állampolgár halt meg a szombati londoni terrortámadásban - jelentette be szerdán Emmanuel Macron francia elnök.

Az államfő nem beszélt arról, hogy ki a harmadikként azonosított francia áldozat, de nem sokkal korábban a brit rendőrség bejelentette, hogy a Temzében megtalálták az addig eltűntként nyilvántartott francia állampolgár holttestét.


Franciaországot súlyos veszteség érte ebben a támadásban - írta komor hangvételű, rövid közleményében [namelink name="Macron"].


Már szerda reggel ismert volt, hogy a két ausztrál és egy-egy új-zélandi, brit és spanyol mellett legkevesebb két francia állampolgár halt meg a támadásban: egy 26 éves, kilenc hónapja Londonban felszolgálóként dolgozó fiatalember, akit apja szerint munka közben szúrt le az egyik támadó az őt alkalmazó vendéglátóhely teraszán, és a francia média értesülése szerint egy 36 éves szakács, akit szintén a munkahelyén öltek meg. Kerestek egy 45 éves francia állampolgárt is, aki a szombati merénylet óta nem adott életjelet magáról. Elképzelhetőnek tartották, hogy őt is elgázolták a tettesek a London hídon, és a vízbe esett, ezért kutattak utána a Temzében.


Szerdán napközben találtak egy holttestet lejjebb a folyóban. Hivatalosan még nem azonosították, de legközelebbi hozzátartozóját már értesítették - közölte a londoni rendőrség.


A 45 éves férfi a barátnőjével sétált a hídon, amikor a tettesek a teherautóval elütötték. Barátnője súlyosan megsérült - írta az AP hírügynökség.


Ha bebizonyosodik, hogy a merénylet egy újabb áldozatát találták meg a Temzében, akkor ő már a nyolcadik, aki életét vesztette a támadásban. Negyvennyolcan megsérültek, köztük nyolc francia állampolgár, akiknek a fele súlyos állapotban van.


A spanyol hatóságok arra kérték szerdán a briteket, hogy a hozzátartozókra való tekintettel gyorsítsák fel a halálos és a sérült áldozatok azonosítását.


Egy 39 éves spanyol férfit is eltűntként tartanak nyilván a merénylet óta. Utoljára a London híd mellett a földön fekve látták, miután gördeszkáját a kezébe véve felvette a küzdelmet a támadókkal.

Két francia állampolgár halt meg a támadásban


Két francia állampolgár halt meg a két ausztrál és egy-egy új-zélandi, brit és spanyol mellett a szombati londoni terrortámadásban, ugyanis egy korábban eltűntként számon tartott franciát azonosítottak az áldozatok között - jelentette be szerdán Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.


A sérültek között nyolc francia van, négyüknek súlyos az állapota, és egy franciát továbbra is eltűntként tartanak nyilván - tette hozzá a miniszter közleményében.


A már korábban is ismert francia áldozat egy 26 éves, kilenc hónapja Londonban felszolgálóként dolgozó fiatalember volt. Apja szerint munka közben szúrta le az egyik támadó az őt alkalmazó vendéglátóhely teraszán. A másik francia áldozat a francia média értesülése szerint egy 36 éves szakács volt egy étteremben, de ezt az információt a párizsi kormány nem erősítette meg.


A londoni rendőrség keres egy 45 éves francia állampolgárt, aki a szombati merénylet óta nem adott életjelet magáról. Elképzelhető, hogy őt is elgázolták a tettesek a London hídon, és a vízbe esett, ezért továbbra is kutatnak utána a Temze vizében.

A brit rendőrség őrizetbe vett egy férfit


A brit rendőrség őrizetbe vett szerda hajnalban egy férfit a londoni merénylettel kapcsolatban - jelentették be hivatalosan.


"A London hídi terrortámadást vizsgáló nyomozók szerda hajnalban házkutatást tartottak a kelet-londoni Ilford kerületben egy címen. Őrizetbe vettek egy 30 éves férfit azzal a gyanúval, hogy terrorista cselekményt készített elő, követett el, vagy erre bujtott fel" - olvasható a rendőrségi közleményben.


Három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Hét embert megöltek, 48-at megsebesítettek. A támadókat a rendőrség agyonlőtte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában