Ország-világ

2017.06.08. 13:30

London: újabb három embert vettek őrizetbe a brit hatóságok

A brit rendőrség csütörtökön közölte, hogy újabb három embert vett őrizetbe a London hídon történt szombat esti merényletek után.

A terrorelhárítás tisztjei két férfit a kelet-londoni Ilford utcában fogtak el, harmadik társukat pedig egy közeli házban vették őrizetbe szerda éjjel - írta közleményében a rendőrség.


Egy 27 és egy 29 éves férfit terrorcselekmények előkészítésének gyanújával állítottak elő, míg a harmadikat kábítószerrel való visszaélés miatt fogták el.


Három iszlamista nyolc embert meggyilkolt, ötvenet pedig megsebesített szombat este a London hídon, ahol járművükkel a tömegbe hajtottak. A késsel felszerelkezett szélsőségesek ezt követően közeli bárokat és éttermeket vettek célba, ahol több embert megtámadtak.


A támadásról készül tévéfelvételeket az interneten és a brit médiában is közzétették. Ezeken a támadók, Khuram Butt, Rachid Redouane és Youssef Zaghba éppen bekerítik egyik áldozatukat, majd dühödt késelésbe kezdenek. A videón látható, ahogy a helyszínre éppen kiérkező rendőrség tüzet nyit a szélsőségesekre. A támadók életüket vesztették a golyózáporban.


A Times című konzervatív brit napilap bejelentette, hogy birtokába került egy felvétel, amelyen a férfiak öt nappal a merénylet előtt az Ummah Fitness Központ előtt nevetgélnek és viccelődnek. Butt rendszeres látogatója volt a kelet-londoni edzőteremnek. A szélsőséges hitszónokokkal jó kapcsolatot ápoló férfi egy dokumentumfilmben is szerepelt, amely a "Dzsihadista a szomszédban" címet viselte. Butt ismert volt a brit hatóságok előtt, amelyeket sokan azzal vádolnak, hogy megakadályozhatták volna a támadást.


Egy másik támadót, az olasz-marokkói állampolgárságú Zaghbát is fenyegetésként azonosították, miután 2016-ban feltartóztatták a bolognai repülőtéren, ahonnan Szíriába próbált eljutni. Bár a férfi ellen nem emeltek vádat, a helyi rendőrség megfigyelte, és átadta információit a brit hatóságoknak, miután Zaghba Londonba költözött.


A brit rendőrség több mint egy tucat embert vett őrizetbe a londoni merényletek nyomán, de többségüket vádemelés nélkül elengedték.


Eközben egy másik nyomozásban három férfit állítottak elő Kelet-Londonban csütörtökön terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában