Ország-világ

2017.09.09. 08:34

Tesco-sztrájk: estére huszonhétre nőtt a bezárt Tesco-üzletek száma

12 hipermarket és 15 kisbolt nem tudta fogadni a vásárlókat, mivel a sztrájk miatt nem volt biztosított a megfelelő színvonalú kiszolgálás

A szombat napközbeni tizennyolcról estére huszonhétre nőtt a munkavállalók sztrájkja miatt bezárt Tesco-üzletek száma.


A dolgozók érdekképviselői továbbra is sikeresnek tartják a munkabeszüntetést. A Tesco sajtóosztályának szombat esti tájékoztatása alapján 19 órakor az országban működő összesen 206 áruházukból 27 volt zárva, 12 hipermarket és 15 kisbolt nem tudta fogadni a vásárlókat, mivel a sztrájk miatt nem volt biztosított a megfelelő színvonalú kiszolgálás.


Az üzletlánc napközben arról számolt be, hogy egységeik nyitvatartása folyamatosan változik a sztrájk miatt. Délben 5 hipermarket és 13 kisbolt zárva tartásáról tájékoztattak, néhány órával később még egy hipermarket zárt be, a nyitva tartó kisboltok száma ugyanakkor ekkor hárommal emelkedett.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) vezetői szombat este sikeresnek és eredményesnek nevezték a sztrájkot.


Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke közölte, országosan óriási a támogatottsága a munkabeszüntetésnek, mintegy 120 áruházban sztrájkolnak a munkavállalók. A dolgozók száma akik támogatták a kezdeményezést ezres nagyságrendű.


Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől "más típusú" tárgyalás kezdődik majd.

Korábban írtuk:

Délután 14:15-kor, a délutáni műszakváltást követően  az országban összesen működő 206 áruházunkból jelenleg 190 van nyitva, 16 (6 hipermarket, 10 kisbolt) áruházunk pedig zárva tart, mivel ezekben nem biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása - közölte a Tesco sajtóosztája.

 

Bezárt áruházak listája:

 

Paks

Sátoraljaújhely

Székesfehérvár, Palotai u.

Tapolca

Tököl

1238 Győr, Hédervári u.

1243 Győr, Lajta u. Express

1253 Győr, Mécs L. u. 1K

Budapest Andor u.

Budapest Bartók Béla

Budapest Fehérvári út

Budapest, Szt. László

Debrecen, Szentgyörgyfalvi u.

Ócsa

Szombathely, Gazdag E. u.

Komló

 

A kellemetlenségekért elnézést kérünk - olvasható a közleményben.

 



Korábban írtuk:

A Tesco sajtóosztályához eljutott információk alapján a vállalat vizsgálja, hogy szándékos, szervezett formában történő félelemkeltés zajlik-e az áruházlánc egységeiben - áll a Tesco közleményében.


A média különféle felületein megjelent olyan állítás, miszerint Egerben az áruházvezető munkára kényszerítette a diákokat, akik emiatt sírva dolgoznak.

A valóság ezzel szemben az, hogy nem az áruház vezetője, hanem a sztrájkoló munkatársak helyezték őket nyomás alá.  

Ezt az érintett diákok maguk mondták el Hevesi Nórának, az áruházlánc kommunikációs vezetőjének, úgy, hogy az áruházvezető nem vett részt a beszélgetésben, nem volt jelen.

Hevesi Nóra a vállalat nevében elnézést kért a diákoktól, és megköszönte munkájukat.

 

Elfogadhatatlannak tartjuk a fenyegető és bántalmazó viselkedést, és határozottan felszólítok mindenkit, hogy tartsuk tiszteletben egymást és egymás döntéseit! Egyúttal arra kérem a szakszervezeti vezetőket, hogy előbb tájékozódjanak a valós helyzetről, és csak utána kürtöljék tele a sajtót valótlan állításokkal.

Eddig ez a negyedik eset, amikor a rágalmakról kiderül, hogy semmi valóságalapjuk. 


Felszólítom egyúttal a szakszervezeti vezetőket, hogy felelős viselkedéssel tartsák kordában az indulatokat, intsék mérsékletre a sztrájkoló kollégákat, és tudatosítsák bennük, hogy ahogy a vállalat és annak vezetői nem helyezik őket nyomás alá, nem fenyegetik és nem akadályozzák őket a sztrájkban való részvételben, úgy ugyanez a viselkedés várható el a munkabeszüntetést választó munkatársaktól is.


Arra kérek mindenkit, hogy senki ne feledje, függetlenül attól, ki vesz részt a sztrájkban és ki nem, mindannyian emberek vagyunk, munkatársak vagyunk, a sztrájkot követően is egy csapatban fogunk dolgozni

- mondta Hevesi Nóra.


Korábban írtuk:

Az ország több Tesco áruházában egyetlen alkalmazott sem vette fel a munkát szombaton - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az MTI-nek.


A vezető szerint a Kecskeméten, Szombathelyen, Ózdon, Hódmezővásárhelyen és Tökölön lévő áruházak minden dolgozója sztrájkba lépett.

A fővárosban az Aréna Plázában lévő bolt bizonyos pultjaiban, a Pesti úton lévő áruházban pedig egyáltalán nem dolgoznak és mintegy harmincan léptek sztrájkba a Fogarasi úti Tescóban.

Egerben csak a diákmunkások dolgoznak, míg Debrecenben néhány vezetőn kívül senki nem vette fel a munkát.

Sárbogárdon csak korlátozva engedik be a vásárlókat az üzletbe, olyan sokan léptek sztrájkba - tette hozzá.


Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Tesco alapszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy a pénteki munkabeszüntetés mértékéhez hasonló a szombati is, talán egy kicsivel többen vesznek részt benne. Ugyanakkor szombatra több diákmunkást állított be a Tesco, ezért Karsai Zoltán arra számít, hogy a kasszáknál gyorsabban haladhat a sor, mint pénteken.


Hozzátette, a diákok beállása nem feltétlenül a sztrájknak szól, hétvégén egyébként is többen szoktak lenni.


Az MTI kereste a Tescót is, de az áruház későbbre ígért tájékoztatást.


A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.


A munkáltató szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás.


A szakszervezet példátlanul sikeresnek tartotta a sztrájkot, mivel a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.


A Tescónak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket, és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.



Folytatódik a Tescónál meghirdetett sztrájk ma 10-től 24 óráig.


A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.


A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

 

Pénteken a Fogarasi úti Tesco előtt békés volt a hangulat. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.


A munkáltató tájékoztatása szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás. A szakszervezet példátlanul sikeresnek tartotta a sztrájkot, mivel a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.


A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában