Miniszterelnöki interjú

2023.06.30. 07:18

Orbán Viktor: súlyos kérdésekre várunk választ az Európai Bizottságtól (videó)

– Nem tudjuk elfogadni a rezsicsökkentés megszüntetését, nem adunk pénzt a bürokraták fizetésének megemelésére, sem Ukrajnának addig, ameddig meg nem mondják, hova lett az a 70 milliárd, amit korábban adtunk, és nevetségesnek tartjuk azt a kérést, hogy adjunk oda egy olyan hitelhez kamatnövekmény céljából több pénzt, amelyből a nekünk járó összeget soha nem kaptuk meg – hangsúlyozta pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban a miniszterelnök, aki a brüsszeli EU-csúcsról jelentkezett élőben.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádiónak az MTVA brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása idején 2023. június 30-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Tegnap éjszaka migrációs háború zajlott a tárgyalóteremben, a költségvetés kérdését ma délelőtt vesszük elő

- mondta Orbán Viktor, aki szerint mindenki erre a vitára készül.

A miniszterelnök a Magyar Nemzet összefoglalója szerint elmondta: amikor elfogadták a hétéves költségvetést, akkor megegyeztek abban, hogy nem fogják módosítani. Ennek ellenére ezt most megtörtént. Mint mondta, a bizottság bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokot fizessenek be pluszban: 50 milliárd eurót Ukrajnának. De az eddig adott 70 milliárd mire volt elég? Ki az, aki ezt ellenőrzi? – tette fel a kérdést a kormányfő. – Tehát van egy zűrös ukrajnai csomag, a másik pedig az újraindítási alap, amelyre hitelt vettünk föl, s amit vissza kell fizetni – foglalta össze, hozzátéve, hogy súlyos kérdésekre kell az Európai Bizottságnak választ adnia. 

Az interjúnak a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videófelvételét itt nézheti meg:

Orbán Viktor kiemelte: a magyarok és a lengyelek egy fillért sem láttak még a hitelből, amit a koronavírus utáni újraindítás céljával vettek fel a tagállamok, ennek a kamatai megnőttek a világgazdasági helyzet miatt, ezeknek kifizetésére kér most pénzt az EU a tagállamoktól. Emellett a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére is kérnek pénzt. Véleménye szerint 

ez oly mértékig abszurd, hogy majdnem minden uniós tagállam vezetőinek kinyílik a bicska a zsebében.

A miniszterelnök szerint várhatóan megindul majd egy hosszú harc, amely során Brüsszel új javaslattal áll elő, és  megpróbálják meggyőzni a tagállami vezetőket, megvásárolni a szavazataikat. – Mi azonban nem adunk pénzt a fizetésemelésre, amíg a rezsicsökkentés eltörlését kérik, Ukrajnának addig nem adunk több pénzt, amíg az eddigi forrásokkal nem számolnak el, és nem adunk pénzt annak a hitelnek a kamatterheire sem, amiből még egy fillért sem láttunk – tisztázta Orbán Viktor.

 

Két iskola van 

Mint fogalmazott, az ukrajnai háborút illetően két iskola van. – A többség azt mondja, hogy amit eddig csináltunk, az jó. Vagyis az ukrán katonák harcolnak, mi adunk nekik fegyvert. De én azt mondom, hogy az eredmény negatív, Oroszországot nem győztük le. Ilyenkor egy normális ember azt mondja, hogy ezt nem érdemes folytatni. Mi azt mondjuk, hogy minden eszközt arra kell használni, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalás – szögezte le. Beszélt arról is, hogy már a teljesítőképességünk határán vagyunk, nincs pénz az uniós költségvetésben. Ukrajnában van a magyarok, a lengyelek pénze. Az európai polgárok jó okkal lázadoznak. Hatalmas összegek mennek ki, ellenőrizetlenül az Európai Unióból. A felvett hiteleket is rossz célokra használják fel – sorolta a kormányfő.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és a Kossuth rádió munkatársa, Törőcsik Zsolt műsorvezető a közmédia brüsszeli stúdiójában 
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Szabadságharc volt, nem lázadás 

Szóba került az is, miszerint a brüsszeli Politico migrációs lázadásként írta le a tegnapi helyzetet az uniós tanácskozáson. Szabadságharc volt, nem lázadás – jelezte Orbán Viktor, aki felidézte azt a megállapodást, hogy a migráció kérdésében csak teljes egyetértéssel lehet elfogadni javaslatokat. Ennek ellenére nemrégiben „puccsszerűen” átnyomták a belügyminiszterek tanácsán azt a javaslatot, ami a kötelező migránskvótákról szól. Minek hozunk megállapodásokat, ha nem tartjuk be? – tette fel a kérdést a kormányfő. Hozzátette,

összefüggés lehet a kvótadöntés és a Soros-birodalom élén történt vezetőváltás között. 

Mintát mutattunk a migráció kezelésének módjáról  

A kormányfő jelezte, hogy Magyarországnak tízezer embert is be kellene fogadnia, és migránsgettókat kellene építenie az elfogadott terv alapján. – Olyan döntéseket hoztak, amik megszűntették a korábbi, nyugalminak mondható állapotot – tette hozzá.  Mint mondta, vannak, akik összekeverik a vendégmunkásoka és a migráció kérdését. Nekik erre azt szokta mondani, hogy látta a hordákat átvonulni Magyarországon, abból a német ipar számára nem lesz dolgos munkaerő. Ezen felül van az ideológiai megfontolás, a média befolyását felhasználva a Soros-birodalom ennek a szószólója. Akik erre hivatkoznak, nekik pedig azt szokta felhozni, hogy terrorveszélyt is jelent a migránsok betelepítése.  – Tavaly 45 migránskérelmet adtak be Magyarországon, mintát mutattunk a migráció kezelésének módjáról  – jelezte a miniszterelnök.

A kormányfővel készült beszélgetést itt is meghallgathatja:

A kormányfő szerint

a megoldás pofon egyszerű: Európán kívül kell tartani a migránsokat, el kell bírálni a kérelmüket. Csak akarat kell hozzá.

 – Magyarország nagyvonalú segélyakciókat indított, például Afrikában, mert ott kell segíteni, ahol baj van, és a lényeg, hogy ne induljanak meg az európai kontinens irányába az ott élők – fogalmazott a miniszterelnök. 

Magyarország nem lesz kiszolgáltatott ország

Belpolitikai témákra áttérve Orbán Viktor elmondta: a megemelkedett energiaárak Magyarországot rosszul érintette, de fantasztikus hatékonyságot értünk el a napenergia hasznosításában. – El fogunk jutni oda, hogy Magyarország nem lesz kiszolgáltatott ország – hangsúlyozta a kormányfő. De most még nem itt tartunk, ezért aktívan kell föllépni és segíteni az embereknek. A kormány ezért elhatározta, hogy év végégig egy százalékos lesz az infláció, amelyet a most hozott intézkedések is segítenek mérsékelni. 

A miniszterelnök szerint az év második felében megtörténhet, hogy megfordul a helyzet, a bérek emelkedése le fogja hagyni az árak emelkedését. Óriási bravúr lenne, ha az emberek az egész évet tekintve meg tudnák tartani a bevételeik értékét

– jegyezte meg. Orbán Viktor szerint fontos eszköz a kötelező akciózás, megemelték a kedvezmény mértékét is, amit az áruházaknak kell adniuk, és bevonják az árstopos termékeket is az akciózásba. A kormányfő reméli, hogy ezt a nehéz 6-7 hónapot a magyar családok átvészelik, és újra javulnak majd a belátásaik.

 A legfontosabb a munkahelyek megvédése

Szavai szerint ha munka van, minden van. Emiatt a legfontosabb a munkahelyek megvédése. Ha az emberek dolgoznak, akkor lesz majd megoldás minden problémára. A második legfontosabb gondolni azokra, akik nem dolgoznak. A nyugdíjak értékét meg kell őrizni, és a 13. havi nyugdíjat is meg kell védeni. Emellett a családtámogatások értékét is meg kell őrizni. Elmondása szerint változtatások kellettek, mert az otthonteremtésben a falusi csok működött, a városokban azonban egyre kevesebben kérték. A babaváró támogatás esetén is változtatások voltak, harminc fölött jövőre azok tudják igénybe venni, akik már babát várnak. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: hogy mind a falusi csok, mind a babaváró összegét megnövelik 2024-től. 

 Meggyötör minket ez az év, de a végén erősebben jövünk majd ki belőle, mint ahogyan belementünk

 – összegzett az interjú végén a miniszterelnök.

„A csőd szélére jutott az Európai Unió”

Amint azt tegnap megírtuk, Orbán Viktor Brüsszelben tartózkodik az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, ahol az Európai Unió költségvetése van napirenden. A miniszterelnök tegnap azt írta egy Facebook-bejegyzésében, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió, ezért „tudni akarjuk, kik felelnek ezért”. Ismert, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég bejelentette: a hétéves uniós költségvetés féléves felülvizsgálatával összefüggésben további befizetésekre tart igényt az uniós tagállamok részéről, mivel az eddigi költések kimerítették a rendelkezésre álló pénzeszközöket. A magyar kormányfő tárgyalások kapcsán csütörtökön egy videót is posztolt a közösségi oldalán.

A miniszterelnök csütörtöki videóját itt láthatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában