Köszöntő

2023.06.19. 08:04

Orbán Viktor idén is levelet küldött az érettségizőknek és a diplomát szerzőknek

2020-ban megköszönte a kormányfő a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között. Mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés.

MW

Kiosztják a feladatlapot tartalmazó borítékot a történelem középszintû írásbeli érettségi vizsgán a gyõri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. május 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Orbán Viktor miniszterelnök mind az érettségiző diákoknak, mind pedig a diplomájukat megszerző hallgatóknak gratulált és sok sikert kívánt abban a levélben, amelyet hétfőtől kapnak meg az érintettek a következő napokban, hetekben – hívta fel a figyelmet az Origo.  A kormányfő a levélben többek között azt írta:

Magyarország számít Önre, mert mindannyian fontos évtized előtt állunk!

2020-ban köszönte meg a kormányfő a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között. Ez után vált hagyománnyá, hogy Orbán Viktor egy köszöntő, köszönő, elismerő levelet ír mind az érettségizőknek, mind pedig a diplomájukat megszerző hallgatóknak.

Az Origónak nyilatkozó Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy több mint 70 ezren érettségiztek idén, míg nagyjából 50-55 ezren tettek sikeres államvizsgát és ezzel szereztek diplomát. A néhány soros levelet az érettségizők a bizonyítványuk mellé, míg a diplomázók az okiratuk mellé kapják majd meg.

Magyarország kormánya több programmal támogatja a tanulókat. Ezek közül érdemes kiemelni a különféle ösztöndíjprogramokat a felsőoktatásban a kiemelkedő tehetségeknek. Az ingyenes nyelvvizsga lehetőségét a középiskolásoknak, a KRESZ-vizsga részleges támogatását bizonyos életkor alatt. A diákhitel összege is nőtt a mögöttünk hagyott években, és kamatstop védi a fiatalokat az elszálló törlesztési összegektől – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Továbbá a kormány kiemelt célja, hogy vonzó jövőképet teremtsen a fiataloknak, segítse a tanulmányok befejezése után a munkaerőpiacra való kilépést, az önálló egzisztencia megteremtését, a saját otthonhoz jutást és végül minden támogatást megadjon a családalapításhoz is, hiszen a fiatal generációk a jövő ígéretét jelentik.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta azt is, hogy június 15-én indult a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra.

Ezen célokat is szem előtt tartva 10 éve töretlen sikerrel hirdeti meg a kormány a Nyári diákmunka programot, idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését. A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal.

A miniszterelnöki főtanácsadó kitért arra is, hogy a kormány megőrzi a családtámogatás közös eredményeit, a családi adókedvezményeket, jövőre is biztosítja a 30 év alatti anyukák, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák és a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, továbbra is támogatja a családok otthonteremtését, biztosítja az iskolás gyerekek ingyenes tankönyvellátását, a gyest, a gyedet, a gyed extrát és a többi gyermeknevelést segítő támogatást.

Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos tüntetései szerinte fontosak voltak, mert Magyarországon demokrácia van, és mindenki elmondhatja a véleményét akár ilyen formában is. A Belügyminisztérium egyébként folyamatosan egyeztetett az érdekképviseletekkel, szószólókkal, tanárokkal.

A teljes cikket az Origón olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában