Többen tiltakoztak ellene

2023.06.14. 13:43

Százfős delegációt küldött az Európai Parlamentbe az iszlamistákkal cimboráló szervezet (videó)

Az előzetes viták és tiltakozások ellenére óriási, százfős küldöttséggel képviseltette magát az iszlamista Muszlim Testvériség nevű szervezethez közel álló FEMYSO a nagyszabású, kétnapos rendezvényen – írja a V4NA.

MW

Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) szervezésében rendezték meg az Európai Ifjúsági Rendezvényt (EYE), melynek keretében több ezer fiatalnak adódott rá lehetősége, hogy találkozzon a döntéshozókkal, írta oldalán az EP, hozzátéve, hogy a rendezvény egyedülálló lehetőséget kínált a 16 és 30 év közötti fiatalok számára. 

Az idén immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre június 9-én és 10-én került sor az elzászi nagyvárosban, az EYE programja intézményekkel, nemzetközi szervezetekkel, a civil társadalommal, ifjúsági szervezetekkel és magukkal a résztvevőkkel közösen létrehozott tevékenységeket kínált. 

A rendezvényen részt vett a FEMYSO nevű szervezet is, akik egy videóban büszkén adtak hírt az eseményről.

A videóban beszélő fejkendős fiatal lány elmondása alapján kétévente több ezer fiatal érkezik Strasbourgba Európa minden részéről, hogy fontos témákról beszélgessenek az aktivistákkal, szakértőkkel és döntéshozókkal. Az aktivista kiemeli, hogy 

fiatal európai muszlimként rendkívül fontosnak tartja, hogy aktívak legyenek és figyelemmel kísérjék a társadalmat befolyásoló történéseket.

Fontos továbbá, hogy részt vegyenek a demokratikus folyamatban egy összetartó és vibráló Európa érdekében. 

A FEMYSO szervezetről írt már korábban a V4NA hírügynökség, kiemelve, hogy meglehetősen bőkezű támogatást kapnak az Európai Uniótól. 2007 óta rendszeres anyagi támogatáshoz jutottak az Európai Bizottságtól, eddig összesen 210 ezer euróhoz. Ami a FEMYSO európai fellépését illeti, az főleg a muszlim fejkendő viselésének szabadságát támogató kommunikációból és plakátkampányok közzétételére irányuló lobbitevékenységből, kutatási projektekből és az európai fiatalok számára szervezett szemináriumok megrendezéséből áll. 

A szervezet egyébként szisztematikusan támadja Franciaországot amiatt, hogy a szekularizmusról szóló törvény értelmében korlátozzák nyilvános helyen a szemmel látható, feltűnő vallási jelképek viselését, beleértve a muszlim fejkendőt is.

Ezzel azonban még nincs vége a FEMYSO körüli kétes ügyeknek, a szervezet ugyanis közel áll a Franciaországban feloszlatott Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezethez, emiatt Marlène Schiappa francia állampolgárságért felelős miniszter 2021 novemberében felszólította az európai illetékeseket, hogy Franciaországhoz hasonlóan ők is vegyék ki a részüket a radikális iszlamizmus elleni küzdelemből. A hírre, mely szerint a FEMYSO egy 100 fiatalból álló delegációt küldhet az EP-be, reagált 

Jean-Paul Garraud francia jobboldali politikus, európai parlamenti képviselő, aki felhívta rá a figyelmet, hogy ilyen módon szivárognak be az iszlamisták az EP-be.

A politikus szerint elfogadhatatlan provokációról van szó, amely jól szemlélteti azt a kulturális harcot, amelyet a Muszlim Testvériség vív a fiatalokon keresztül. A Groupe Identité et Démocratie nevű francia jobboldali csoport szintén megszólalt a történtekkel kapcsolatban, kiemelve, hogy az iszlamista szervezethez közel álló FEMYSO több alkalommal is felhívta magára a figyelmet, például azzal, hogy élesen kritizálta Franciaországot a burkini és a muszlim fejkendő viselésének tilalma miatt. 

A csoport arra is emlékeztetett, hogy tavaly novemberben a szóban forgó szervezet nyíltan hirdette a hidzsáb viselését és tette mindezt az Európai Unió támogatásával. 

Azzal kapcsolatban, hogy a FEMYSO részt vett az EYE2023 rendezvényen, a Groupe Identité et Démocratie Twitter-bejegyzésében nyíltan leszögezte, hogy 

soha nem fogadják el a politikai iszlám beszivárgását az európai intézményekbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában