Kutatás

2023.07.16. 18:02

Alapjogokért Központ: a magyarok szerint elfogadhatatlan a külföldi kampányfinanszírozás

A felnőtt magyarok döntő többsége (63 százaléka) nem tartja elfogadhatónak azt, ha hazai pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális, országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

MW

Budapest, 2021. október 8. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Nemzeti Információs Központ közelmúltban nyilvánosságra hozott, a baloldali politikai szereplők külföldi kampányfinanszírozásával foglalkozó jelentése nemzetbiztonsági kockázatként értékeli „a politikai hatalom gyakorlását eldöntő választói akarat külföldi, közvetlen és szervezett befolyásolását”. A guruló dollárok néven elhíresült politikai korrupciós ügyben eddig megismert tények szerint a baloldali pártok mintegy négymilliárd forintnyi forráshoz jutottak az amerikai progresszív körökhöz köthető szervezeteken keresztül, amit a 2022-es országgyűlési választás kampányidőszakában használhattak fel. A dokumentumból az is kiderült, hogy a sokáig a baloldali előválasztás favoritjának tekintett Karácsony Gergely korábbi állításai – miszerint magyarországi, kis összegű adományokból finanszírozták kampányát – gyenge lábakon állnak, mivel párbeszédes párttársa, Perjés Gábor tizenkilenc alkalommal, összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára.

A többségében euróban és angol fontban folyósított pénz eredetét azonban homály fedi, a főpolgármester kínos, pénzmosási ügybe keveredéséről, a senki által nem látott adománygyűjtő ládákról szóló magyarázkodása még baloldali szövetségesei számára is megmosolyogtató

írja az Alapjogokért Központ, amelynek kutatásából kiderül, a baloldali pártok politikai korrupciós botrányát a megkérdezettek túlnyomó része elítélte.

A válaszadók közel kétharmada (63 százaléka) elfogadhatatlannak tartja a hazai pártok és politikusok kampányainak közvetett és közvetlen külföldi finanszírozását is. 

 

Az elutasító attitűd mögött az állhat, hogy a válaszadók az idegen érdekeket harsányan képviselő ellenzék politikai üzeneteivel nem tud azonosulni: békét és nem háborút, biztonságot és nem párhuzamos társadalmakat, genderpropaganda helyett gyermekvédelmet szeretnének – nem úgy, mint a magyarországi baloldal finanszírozói.

Emiatt az ellenzéki szereplők mentegetőzése a folyamatosan felszínre kerülő adatok és tények tükrében egyre kínosabb, már csak azért is, mert a kutatásból kiderült: 

a baloldali érzelmű szavazók több mint harmada (35 százalék) is elutasítja az idegen befolyásszerzést.

 

Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása 2023. július 10-12. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készült. Az 1000 fős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozások nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kerültek kiegyenlítésre. Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában