Terrorizmus

2023.07.25. 21:49

Hat embert találtak bűnösnek gyilkosságban a 2016-os brüsszeli terrortámadások ügyében

Egy belga bíróság kedden hat férfit gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, őket és további két férfit terroristacsoporthoz való tartozásban talált bűnösnek a 32 ember halálát és 340 ember sérülését okozó 2016-os brüsszeli iszlamista terrortámadások elkövetőinek perében.

MW

Mohamed Abrini vádlott a brüsszeli bíróság elé állt 2023. július 25-én

Forrás: AFP

Fotó: BENOIT DOPPAGNE

Az elítéltek között van Salah Abdeslam is, a 2015-ös párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, akinek franciaországi elítélése után Belgiumban is bíróság elé kellett állnia a Brüsszelben elkövetett támadások miatt.

Védőügyvédek a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak perén a brüsszeli Igazságügyi Palotában 2023. július 25-én
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

A 132 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára, közölve, hogy Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben.

A brüsszeli per, amelyet a NATO egykori központjában folytattak le, tavaly szeptember 12-én kezdődött 10 személy ellen. Az ügyben eljáró bíróság elnöke az esküdtszéki ítélet felolvasásakor hangsúlyozta, hogy az elkövetők gyilkos szándékához nem fér kétség, céljuk az volt, hogy minél több embert megöljenek.

A támadások elkövetésének célja a belga lakosság megfélemlítése volt; a konkrét terrorista szándék megállapítható

 – húzta alá.

Rendőr tanúk a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak perén a brüsszeli Igazságügyi Palotában 2023. július 25-én
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

Az esküdtszék a tíz vádlott közül kettőt – egy testvérpárt – felmentett a vádpontok alól. Az esküdtek és a tárgyalásokat vezető három bíró szeptemberben újra összeül, hogy meghatározzák az elítéltekre kiszabandó büntetéseket. A vádlottakat 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

2016. március 22-én Brüsszelben először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak – köztük a három elkövető –, valamint 340-en megsebesültek, köztük két magyar.

Az elítéltek között van Salah Abdeslam is: a 2015-ös, 130 ember halálát okozó párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját Franciaországban tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték párizsi kávézók, a Bataclan színház és a francia stadion ellen elkövetett terrortámadásokban játszott szerepe miatt

írja a Magyar Nemzet.

Salah Abdeslam terrorista a brüsszeli bíróság elé állt 2023. július 25-én 
Fotó: Benoit Doppagne / Forrás: AFP

A 33 éves férfinak azonban a Brüsszelben elkövetett támadások miatt is bíróság elé kellett állnia, a hatóságok szerint ugyanis Abdeslamnak köze lehetett ezekhez a terrorakciókhoz is. A merénylőt éppen a brüsszeli támadások előtt négy nappal fogták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában