Miniszterelnöki interjú

2023.07.14. 07:11

Orbán Viktor: a nyugati vezetők a háború folytatását akarják – HALLGASSA MEG!

Az ukrajnai konfliktus el fog húzódni, mert „a nyugatiak a háború folytatását akarják” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása idején 2023. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A sopronbánfalvai kihelyezett kormányülés ideje alatt készült interjúban a kormányfő arról beszélt, „egészen más feladatai vannak a magyar kormánynak és másfajta jövő vár a magyarokra, ha nincs háború, mint ha van háború”.

„Elsöprő továbbra is a háborúpártiak aránya és száma, a béke hangján alig-alig beszélünk néhányan, ezért nekünk arra kell készülni, hogy a háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből” – fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, ha ez megtörténne, „abban a pillanatban a gazdasági bajok tekintélyes része orvoslódnék”.

A miniszterelnök hozzátette: ebben a helyzetben az inflációt „nekünk magunknak kell letörni”. Egyes intézkedéseket kivezetünk, másokat bevezetünk, ami bevált, azt fenntartjuk – jegyezte meg a kormányfő.

Hangsúlyozta: az árfigyelő rendszer sokat segít ebben, majd megemlítette, bevezették a kötelező élelmiszer-akciókat. „Úgy látjuk, hogy minden hónapban csökkenni fog az infláció mértéke” – fogalmazott.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

A miniszterelnök elmondta, a kormányülésen tárgyaltak arról is, hogy távol kell tartani a háborút és az illegális migrációt Magyarországtól, és meg kell védeni a családokat, nyugdíjasokat a brüsszeli bürokrácia terveitől.

Közölte: olyan „nagy ügyek” is szerepelnek a napirenden, amelyek évtizedekre dönthetik el a sorsunkat. Ezek között említette az ország 10-20 éves távlatú energiaellátását, a kedvező földrajzi helyzetünk kihasználását, a magyar mezőgazdasági termékek minőségének megőrzését, a haderő és a demográfia kérdését is.

Arra is kitért, hogy a soproni kormányülésen áttekintették, milyen jogi és politikai eszközeik vannak, hogy megakadályozzák Brüsszelt a migránskvótáról szóló terv végrehajtásában. „Ha engedelmeskednénk Brüsszelnek – ami egyébként nem áll szándékunkban –, migránsgettókat kellene építeni Magyarországon” – hangsúlyozta.

Van még egy közvetlen fenyegetés, ez is Brüsszel irányából érkezik: minden évben kiadják, hogy szerintük a tagállamoknak mit kellene tenniük a gazdaságuk megváltoztatása érdekében, és idén is van egy olyan javaslatuk, amely a rezsicsökkentés eltörléséhez vezet

– mondta. Hozzátette: 

ezzel szemben csütörtökön arról tárgyaltak, hogy „hogyan nem fogjuk eltörölni a rezsicsökkentést” és hogyan kell érvényesíteni a magyar érdekeket az energiaszabályozásban „itthon is és Brüsszelben is”.

Megjegyezte: „Brüsszelben egy nagy buborékban ülnek ezek az okos emberek, és azt hiszik, hogy onnan jobban értik a világot, mint mi, innen, Budapestről vagy éppen Sopronból.”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy lesz még pénteken egy ügy, amelyet „mindenképp döntésig el kell vinnünk”. Bevezettek egy új hulladékgazdálkodási rendszert, amely erős versenyhátrányt eredményezne a magyar borászoknak, tehát megoldást kell találniuk arra, hogy a magyar borászok az egyébként is erős európai versenyben ne kerüljenek versenyhátrányba az üvegekre vonatkozó szabályozás miatt – mondta.

Kiemelte: amikor az ukránok a népük megmaradásáért küzdenek a háborúban, akkor őket a külvilág nem érdekli, „csak a saját szemüvegükön keresztül tudják nézni ezt a konfliktust”, és ez így normális, ezért „nekünk kell észnél lenni”.

Hangsúlyozta: 

ha azt csinálnánk, amit az ukrán elnök kér, akkor benne lennénk a harmadik világháborúban. Ugyanis abban az esetben, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene, „mert az azt jelenti, hogy akkor a NATO háborúban áll Oroszországgal” 

– tette hozzá.

Emlékeztetett: végül is sikerült elérni, hogy kedvező döntés szülessen, a többség nem akarta vállalni a világháború kockázatát, ezért nem vették fel Ukrajnát.

A miniszterelnök azt is mondta: „Kétségkívül, az ukránok kommunikációs és érintkezési stílusa szokatlan, tekintettel arra, hogy ha bajban vagy és segítséget kérsz, akkor viselkedj rendesen.” Azonban „az ukránok agresszívek, követelőznek”, ugyanakkor Ukrajnában emberek halnak meg százával, ezrével naponta, az ukránok „nagyon nagy bajban vannak, élet-halál kérdésekkel szembesülnek, és onnan nézve a világ másképp fest, mint innen” – fogalmazott.

Kijelentette: az a fontos, hogy „mi ne fogadjuk el azt a nézőpontot, amin keresztül ők látják a világot, mert ha elfogadjuk, akkor bele fogunk csúszni a háborúba”. Már a fegyverszállítással is benne vannak az országok, amelyek fegyvert szállítanak – fűzte hozzá.

Kitért rá: miközben nem vették fel az ukránokat a NATO-ba és ezzel a világháború közvetlen veszélyét elhárították, „a békéhez egyetlen méterrel sem kerültünk közelebb, sőt eszkaláció van”, újabb és újabb nagyobb hatótávolságú fegyverek, hatékonyabb robbanóanyagok vannak, amelyeket az ukránok megkapnak a nyugati államoktól, különösen az Egyesült Államoktól. Tehát, a helyzet továbbra is rendkívül veszélyes – mondta.

Hangsúlyozta: abban a keresztény világban, amelyhez „mi tartozunk”, éppen ez a legfontosabb kérdés, ezért mondja Magyarország: tűzszünet, béketárgyalás. A magyaroknak is ez a fontos, mert ez a háború a szomszédunkban van, „a különböző eszkalációk, azok elérhetik Kárpátalját, aztán még Magyarországot is” – tette hozzá.

Orbán Viktor egyetért Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy az Egyesült Államok azonnal véget vethetne az ukrajnai háborúnak. Hogy ez miért nem történik meg, azt senki sem tudja – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor közölte azt is: Ukrajna már elveszítette a szuverenitását, nincs pénze, saját hadiipara vagy saját katonai eszközgyártó képessége. „Pénzt is tőlünk kap, leginkább az amerikaiaktól” és hadieszközöket is – mondta.

Ha Amerika azt mondaná, hogy békét akar, állítsuk meg a háborút, legyen tűzszünet, kezdjünk tárgyalásokat, az holnap reggel bekövetkezne. 

„Hogy miért nem akarják ezt az amerikaiak, erre választ a NATO-csúcson sem kaptunk” – jelentette ki.

A kormány korábban az év végére tervezte, hogy egy számjegyűre csökken az infláció, de ez akár egy-másfél hónappal is hamarabb megtörténhet – mondta. Az infláció jó pályán van, csökkenő tendenciát mutat – tette hozzá.

A kormányfő kijelentette azt is: a rezsicsökkentés mellett mindenképpen ki kell tartani.

Azt mondta: a rezsicsökkentést nem lehet pusztán energetikai kérdésként felfogni. Érdemes arra úgy gondolni, hogy minden családot havi 181 ezer forinttal segít. Vagyis a rezsicsökkentés a középosztály és a szegényebbek életszínvonalának kérdése – fogalmazott.

„No migration, semmilyen migráció” – így foglalta össze a miniszterelnök Magyarország álláspontját az Európai Unió migrációs csomagjával kapcsolatban.

Orbán Viktor hangsúlyozta, migráció ügyében Magyarország kizárólag a saját tapasztalataira támaszkodik, a magyar modell sikeres, ezért nincs az országban migráns.  

Megjegyezte, tavaly 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel az unió határainál, ebből 270 ezret a magyar határnál.   

Felidézte a röszkei határnál történt erőszakos cselekményeket, azt, hogyan „meneteltek át” az országon százezrével a migránsok és hogyan „szállták meg” a budapesti pályaudvarokat.

Orbán Viktor azt mondta, 

egyetlen megoldása van a migránsválságnak, ha nem engedik a migránsokat belépni Európába, csak az léphet be, akinek a menekültügyi eljárását lefolytatták és pozitívan bírálták el.  

Hozzátette: ezt a magyar modellt akarják most lerombolni, de a kormány meg fogja védeni az egyetlen sikeres európai határvédelmi rendszert. „Ez a mi országunk, mégiscsak mi mondhatjuk meg, ki, mikor, milyen feltételekkel léphet be Magyarországra” – fogalmazott.   

A kormányfő közölte, 

amíg nemzeti kormány van Magyarországon, nem lesznek az országban „migránsgettók”. Hozzátette: „vért izzadt”, hogy bezárja a magyarországi menekülttáborokat.

Végre megoldottuk a problémánkat és most vissza akarják tenni a nyakunkba – fogalmazott.   

Azt mondta, Magyarországon a magyar emberek három perc alatt „kipenderítenék” azt a kormányt, amely úgy viselkedik, mint a nyugat-európai kormányok.   

Arra a kérdésre, milyen eszközei vannak arra, hogy megvédje az országot, Orbán Viktor közölte, belül szilárdnak kell maradni, mert a migráció elleni küzdelem első frontvonala a magyar parlamentben van, „zsoldosok ülnek velünk szemben”. Hozzátette: 

az ellenzéki követeléseknek nem szabad engedni, ugyanis ők le fogják bontani a kerítést, beengedik a migránsokat, elfogadják a migránskvótát, támogatják a brüsszeli döntéseket és meg fogják építeni a migránsgettókat.  

Közölte, valutában, dollárban, euróban és fontban is fizetik a magyar ellenzék tekintélyes részét, és azt mindenki tudja, hogy aki a pénzt adja, az rendeli a nótát.   

A magyar baloldalt Brüsszel bármikor fel tudja használni eszközként arra, hogy rákényszerítse Magyarországra a migránskvótákat és a migránsgettókat

– mondta.   

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a migrációs vitában jogi eszközeik is vannak, halogatják, késleltetik a döntéseket és „ellenálló csoportokat” is szerveznek. Van még lehetőség, hogy a botot bedugjuk a küllők közé – közölte.   

Reményét fejezte ki, hogy nőni fog azon országok száma, amelyek menet közben migrációellenes pozíciót vesznek fel.   

A miniszterelnök az interjúban azt is hangsúlyozta: egyértelművé kell tenni, hogy „Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak”.   

Kiemelte: 

nem indokolatlan korrupcióról beszélni a baloldali pártok külföldi kampányfinanszírozása kapcsán, de ő a témát szuverenitáskérdésnek látja.   

Ha a magyar törvényhozókat vagy a magyar főváros polgármesterét meg lehet vásárolni pénzzel, az azt jelenti, hogy ezek az emberek nem a magyar emberek érdekéből vezetik le a döntéseiket, hanem a külföldi megbízóik elvárása szerint járnak el. Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk szuverének – fogalmazott a kormányfő.   

A korrupció mindenhol bűncselekmény – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, ebben a kérdésben „nem vágtunk eléggé rendet”, ezért – noha szerinte büntetendő, ami történt – egyértelműbbé kell tenni a szabályozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában