Kék bolygó

2023.08.14. 14:51

Fenntartható vízgazdálkodás: sikeres magyar cég mutatkozott be Áder János podcastjában (videó)

A fenntartható vízgazdálkodást támogató magyar tulajdonú Waterscope Zrt. mutatkozott be Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető – írja az MTI.

MW

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke fenntarthatósági témájú előadást tart a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvő Gimnáziumban 2023. május 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Áder János elmondta: a Waterscope Zrt. már az első, 2021-ben megrendezett Planet Budapest fenntarthatósági expón is részt vett, amelyre a fenntarthatóság problémáira megoldást kínáló cégeket hívtak meg. Áder János kérdésére Ilcsik Csaba vezérigazgató elmondta:

sikeres volt a részvételük a 2021-es fenntarthatósági expón és az idén szeptember végén sorra kerülő 2. expón is ott lesznek.

Ilcsik Csaba a műsorban arról beszélt, hogy 

cégük vízmonitoringgal foglalkozik, ami csökkenti a hálózati vízveszteséget és energiafelhasználást.A cég szabadalma az „okos tűzcsap”, melynek segítségével olyan helyeken képesek adatokat gyűjteni, ahol mások nem, mert nincs áram vagy térerő, így például a föld alatt. Ez a szolgáltatás nagyon ritka.

A Waterscope szakemberei a vízmonitoring során mérik a vízhálózat nyomását, a vízhasználat mértékét és a vízhőmérsékletet – tette hozzá.

Áder János megjegyezte: látszólag rengeteg víz van a bolygónkon, ám ennek csak 2,5 százaléka édesvíz és annak is túlnyomó része fagyott állapotban van vagy mélyen a föld alatt. Csupán 0,007 százalék a könnyen hozzáférhető ívóvíz aránya. A 20. század az olaj százada volt, a 21. század a vízé lett – jegyezte meg a volt államfő.

Ilcsik Csaba elmondta:

Magyarország évente mintegy 550 millió köbméter vizet használ, ám ebből 144 millió el sem jut el a fogyasztókhoz a vízvesztség miatt. Hozzátette, hogy a hálózati veszteség csökkentésével sok energiát lehetne megtakarítani.

Mint mondta, a digitalizációra épít a Waterscope vízhálózatot monitorozó, mérő tevékenysége. Egy Kecskemét nagyságú településen 60-70 mérőpont van, amely 2 percenként szolgáltat a vízhálózatról adatokat. Ezeket a mesterséges intelligencia dolgozza fel. Ennek nagy jelentősége van például a vízipar energiaigénye miatt.

A szennyvíztisztítás például az egyik paksi blokk egy hónapos áramtermelését elhasználja. De jelentős energiaigénye van az ivóvíz mélyből felszivattyúzásának, a felhasználókhoz való eljuttatásának, az ehhez szükséges víznyomás fenntartásának. A vízhálózat adatainak gyűjtésével és elemzésével optimalizálható a rendszer működése, csökkenthető a vízveszteség és az energiafelhasználás – tette hozzá a szakember.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány – amelynek a volt államfő a kuratóriumi elnöke – az egyik legnagyobb tulajdonosa a Waterscope-nak. A cég kínálata a tervezéstől a testreszabott szolgáltatásig terjed. A Waterscope Magyarország 38 vízműve közül 22-ben szolgáltat, továbbá számos másik országban is terjeszkednek – közölte Ilcsik Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában